fredag 9 november 2012

Mördaren i folkhemmet – Lena Ebervall och Per E. Samuelson


Författarna berättar Olle Möllers historia i romanform, men med autentiska förhör, domar och tidningsklipp. Det är en skrämmande och samtidigt gastkramande läsning om hur en rättsapparat inte får fungera.

Olle Möller var svensk mästare i terränglöpning, förutom att han var känd var han också omtyckt och sällskaplig. När lilla Gerd försvinner och återfinns mördad, hittar polisen spår av hundhår och fibrer från jutesäckar. Olle kör ut potatis i jutesäckar och han har en hund. Den lilla flickans kropp hittas i närheten av hans löprundor. När han läser om detta i tidningen, och det signalement som lämnas på gärningsmannen, inser han att beskrivningen passar in på honom. Han blir nervös och pratar om det med vänner och bekanta.

Så småningom kommer polisen och tar honom till förhör. Den nervöse Olle skämtar och fäller dumma kommentarer som inte uppskattas av polisen. Det ska stå honom dyrt. Trots att de vittnen som såg Gerd och en man vid tiden för bortförandet, säger att det inte är Möller även om vissa likheter finns, ger sig inte polisen. Trots att Möller har alibi blir han dömd för mord. De som vittnar till hans fördel blir inte trodda.

Det slutar inte här, polisens förföljelse och besatthet vet inga gränser.

Läs min recension på Litteraturmagazinet:

När rättvisan är både blind och döv


Inga kommentarer: