onsdag 22 februari 2012

Mörk Jord - Belinda Bauer


Äntligen en kriminalrysare från en liten annorlunda infallsvinkel. En roman som griper tag från första stund.


Steven Lamb (väl valt efternamn) är en tolvåring som liksom alla barn väldigt gärna vill ha en kärleksfull och lycklig familj. Därför har Steven beslutat sig för att om han bara kan få mormor att sluta stå vid fönstret och vänta, bara hans morbrors kropp återfinns, så att mormor får ett avslut, då kommer han att bli en hjälte och familjen bli lycklig.


Steven bor med sin lillebror Davey hos sin mor och mormor. Mormor och mamma är ofta griniga mot varandra och Steven hamnar någonstans mitt emellan. Stevens liv är ganska eländigt, i skolan är det killarna i munkjackor som är ute efter honom – stjäl hans kläder och förstör hans matlåda, lärarna kan inte ens komma ihåg hans namn - bara att han luktar mögel. Mamma är sur när hans kläder försvinner eller blir förstörda och Steven drömmer bara om ett riktigt familjeliv, varför inte med farbror Jude som lekte med både Steven och Davey. Det är inte lätt att förstå vuxenvärlden.


Det är 18 år sedan Billy, Stevens morbror, försvann. Han var elva år och föll offer för en seriemördare. Mördaren sitter i fängelse, men har aldrig avslöjat var Billys kropp finns, de flesta av hans andra offer har hittats. Steven gräver på den vida Exmoorheden, i ur och skur, för att hitta Billys kropp. Så småningom inser han att det är ett hopplöst företag och får en ny idé. Han skriver ett brev till mördaren, kort och koncist: ”Käre Mr Avery. Jag letar efter WP. Kan ni hjälpa mig? Hälsningar SL ...”. Brevet attraherar mördaren och ett katt- och råttalek börjar med kryptiska meddelanden fram och tillbaka. Steven är ute på riktigt djupt vatten.


Det är lätt att identifiera sig med Steven, han är en riktig kämpe, men han kämpar mot något han inte riktigt förstår sig på, trots att han förberett sig noga genom att läsa om seriemördare och hur de tänker. Fången Arnold Avery blir mer och mer upphetsad när han förstår att SL är ett barn och börjar leta möjligheter till flykt.


Jag sträckläste! Detta är en debutroman och jag ser fram emot nästa bok av författaren som på engelska heter Finders Keepers och utkom tidigare i år.


ISBN10: 9186629514
ISBN13: 9789186629519


Adlibris Bokus

1 kommentar:

Pia sa...

En riktigt bra bok tycker jag. Och än mer imponerad blev jag när jag fick veta att det är en debutroman.
Ha en trevlig kväll!
/Pia