måndag 27 februari 2012

Det goda inom dig - Linda Olsson


Det är lätt att älska den här boken, författarens berättarstil är enastående. Historien pendlar mellan nutid och dåtid på ett sätt som fungerar och triggar till fortsatt läsning. Den utspelar sig i Sverige och Nya Zeeland med korta skildringar även från Åland och London. Språket är känslofyllt och målande.


Marion eller Marianne har bosatt sig vid havet på Nya Zeeland, hon är läkare, men har dragit sig tillbaka och jobbar bara när hon kallas in, vilket blir mer och mer sällan. Under romanens gång avslöjas mer och mer om hennes bakgrund, men i bokens början väntar hon på Mika, en lätt autistisk liten pojke hon mött på stranden. Det är torsdag och då kommer alltid Mika för att äta soppa och nybakt bröd. Hon vet egentligen ingenting om honom, men fäster sig mer och mer vid honom och hennes minnen vaknar till liv, sådant som hon dolt i sitt inre. Så småningom förstår hon att hans hemförhållande är våldsamt. Genom honom kanske hon kan försonas med sin egen barndom och livsöde.


Linda Olsson berättar gripande om hur utsatt ett barn kan vara, en utsatthet som drabbar många barn på olika sätt, men alltid är lika hjärtskärande. Mariannes egen barndom, där hon rycks upp av sin mor från sin älskade morfar på Åland för att växa upp i Stockholm och när hon efter tragedin skiljs från sin bror och får växa upp hos en morbror i London, illustrerar ett riktigt maskrosbarn. Ett barn som kan resa sig och gå vidare, om än sargat i själen.


Det är så här en roman ska vara, den väcker tankar och känslor som stannar kvar länge hos läsaren efter att boken tagit slut. Författaren skrev den här boken parallellt både på svenska och engelska, vilket är en prestation i sig. Tidigare har hon skrivit på engelska och jag har tyvärr missat hennes böcker som kommit ut på svenska under titlarna Nu vill jag sjunga dig milda sånger och Sonat till Miriam.


ISBN10: 9100125946
ISBN13: 9789100125943


Adlibris Bokus

1 kommentar:

Lotten sa...

Håller helt med om författarens enastående berättarstil. En av mina absoluta favoritförfattare!