lördag 5 mars 2011

Spökflickan - Torey Hayden

Torey Hayden är barnpsykolog och jobbar med specialundervisning för barn med psykiska störningar. Boken är skriven som en skönlitterär bok och det tog ett tag innan jag förstod att den har viss verklighetsbakgrund.

Torey kommer som lärare till specialklassen i Pecking. Klassen har bara fyra barn, men hon får sannerligen händerna fulla:

- Reuben är nio år och diagnostiserad autistisk. Han är ett mycket vackert barn med välutbildade föräldrar som gör allt för att lindra hans handikapp.

- Jade Ekdahl är åtta år och mutist (hon pratar inte). Hon påstås prata hemma, men i skolan varken pratar, skrattar, gråter eller ens hostar hon. Hon går hopsjunken och håret döljer hennes ansikte. Mutism är Toreys specialområde och med stort tålamod vinner hon Jades tillit och boken handlar om henne.

- Philip är sex år. En liten mager, svart pojke som är för tidigt född av en narkotikamissbrukande mor. Han blir våldsam när han blir ledsen, rädd eller besviken.

- Jeremiah, åtta år, är indian och en riktig bråkstake som dessutom är otroligt ful i mun.

Torey får Jades förtroende och Jade börjar prata. Jades skräckfyllda fantasier får Torey att undra om det finns en verklighetsbakgrund. Det rör sig om konstiga rituella symboler, djur- och människooffer. Dessutom visar sig Jade sexuellt bevandrad. Föräldrarna verkar helt normala och Jades sexåriga syster går i förskolan. Kan det finnas en grupp satanister i den lilla staden?

Torey blir så småningom övertygad om att Jade utsatts för sexuella övergrepp och myndigheterna kopplas in.

Boken är gripande och jag kommer att läsa flera böcker av Torey Hayden.

Boktipset: Spökflickan av Torey Hayden

ISBN10: 9127099458

ISBN13: 9789127099456

Inga kommentarer: