måndag 14 mars 2011

John Stones fall - Iain Pears

Detta är en mastigt tjock roman som tar tid att läsa. Baksidestexten är knapphändig och det förstår jag efter att ha läst boken. Det är inte lätt att sammanfatta den.

Paris 1953. Matthew Braddock deltar i begravningen av en extraoridinär kvinna Elizabeth, maka till den kände finansmannen John Stone. Elisabeth hade engegerat den okände journalisten Matthew att leta efter en okänd arvinge när John Stone år 1909 hittades död efter att ha fallit ut genom sitt arbetsrumsfönster. Vid begravningen kontaktas Matthew av en advokatbyrån som upplyser om att de har ett paket innehållande kvarlåtenskap från mr Henry Cort som ska tillfalla Matthew.

Nu börjar berättelsen. Matthew minns sitt uppdrag och den första delen av boken är Matthews berättelse av den färgstarka och lockande Elizabeth och den mystiske Henry Cort som avlägsnat papper ur John Stones arbetsrum efter hans död. Blev John Stone mördad? Varför fick Matthew uppdraget - han var verkligen inte lämplig, han kunde ingenting om finansvärlden? Till slut litar inte Matthew på någon och drar sig ur. Han lyckas glömma alltsammans ända tills paketet levereras till hans dörr:

Henry Corts berättelse utgör del två i boken och händelserna visas ur ett annat perspektiv. Del tre är John Stones egen berättelse.

Boken är engagerande om än lite pratig. Den utspelar sig över 30 år i Paris, London och Venedig. Miljöerna beskrivs mycket målande och personporträtten är levande. Boken gör också djupdykningar i finansvärlden och i politiken men utan att den blir vare sig svårförstådd eller tråkig. Tvärtom, det är sällan jag läst en bok så långsamt och eftertänksamt.

Du bör vara en riktig bokmal för att läsa och älska boken, för det är för den är på nästan 700 tättskrivna sidor, inte ens de nya kapitlen börjar på ny sida.

Jag tyckte väldigt mycket om boken och rekommenderar den gärna.

Boktipset: John Stones fall av Iain Pears

ISBN10: 9173372412

ISBN13: 9789173372411

Inga kommentarer: