söndag 16 september 2018

Stephen Kings Mercedestrilogi


Det var med en viss skepsis jag började läsa ”Mr Mercedes”, Stephen Kings entré i deckar-/thrillergenren - men oj, så fort jag sögs in i handlingen. Det är ingen stor litteratur, men spännande och lättläst. Så är det också lite spännande att se om King lyckas hålla sig ifrån övernaturligheter och skräck.

Det gick inte riktigt, i bok tre ”Sista vakten” så finns det övernaturligheter (i alla fall inget som jag vet skulle kunna hända i verkligheten). Det är också den bok som jag tyckte var lite långrandig ett tag i mitten, men slutet är ganska rafflande. ”Kingen” har ju en förmåga att bli ganska pladdrig ibland.


Mr Mercedes


Kriminalinspektör Kermit Bill Hodges har gått i pension. Han slöar i soffan med mat och öl och tittar på skräpprogram på TV. På bordet ligger också en revolver, den är en utväg ur tristessen om han inte kan hitta någon vettig sysselsättning. Så dimper ett brev in. Det är från den mördare som stal en fin Mercedes och mejade ner människor som köade för att få ett jobb. Den som kom undan. Fallet som sitter som en tagg i Hodges hjärta.

Det framstår ganska tydligt att mördaren har full koll på Hodges, han kanske t.o.m. har betraktat honom genom fönstret, sett pistolen och tyckt att han skulle hjälpa till lite. Om mördaren trott att han skulle spä på Hodges självmordstankar, så trodde han fel. Den gamle, trötte och överviktige f.d. polisen vaknar till liv och börjar på nytt rota i fallet och tar kontakt med mördaren på nätet.

I sann Stephen King anda så befolkas berättelsen av väl utmejslade gestalter, många lite udda, men ändå personer man kan tycka om. Den mörka sidan bebos av Mercedesmördaren, vars hunger efter en ny stor massaker börjar pocka på. Hodges spelar ett högt spel för att locka fram mördaren, ett spel som han delvis kommer att ångra.

Bokus Pocket E-bok Ljudbok Adlibris Pocket CD 

Den som finner


Här knyter författaren an till handlingen i förra boken genom att berätta om ett offer från Mercedesattacken i jobbkön. Petes föräldrar grälar ofta, hans far är frustrerad och pengarna räcker inte för fadern kan inte jobba. Han är en av offren när Mercedesen mejade ner jobbsökanden. Pete och hans syster är rädda att föräldrarna ska ta ut skilsmässa.

Så rasar en bit av flodbanken och Pete ser att det finns något där. Han smyger tillbaka när han tror att han ska kunna gräva fram det som göms under trädets rötter utan att någon ser. Det visar sig vara en trunk med anteckningsböcker och pengar! Nu tar Pete ett beslut. Han postar pengar till sin far varje månad och anteckningsböckerna läser han, det är romaner - fortsättningen på de böcker han älskar. Han känner sig trygg, skatten har legat länge i jorden, det märks, och ingen kommer att göra anspråk på den, tror han.

Föräldrarnas situation blir bättre, hans far återgår till att jobba litet. Men när pengarna är slut försöker Pete sälja ett par anteckningsböcker och det är nu det hettar till.

Först efter 240 sidor träder Bill Hodges in i handlingen. Riktigt bra och spännande!

Bokus Pocket MP3 E-bok Adlibris Pocket 

Sista vakten


Bill Hodges sitter i läkarens väntrum, han har ont i magen. Hans gamla poliskollega messar honom ”Ring mig, Kermit. Genast. Viktigt.” Hodges kallas till en s.k. utökat självmord. En mor har tagit livet av sin förlamade dotter (offer vid Mercedesmassakern) och sedan tagit sitt eget liv, men det är något som är konstigt. Polisen avskriver det som självmord, men Hodges och Holly får onda aningar. En gammalmodig spelmaskin hittas och i badrummet finns ett ”Z” skrivet med märkpenna.

Hodges har inte besökt Brady Hartsfield, den man som körde Mercedesen, på länge. Brady ligger som ett kolli sedan sju år på en sluten avdelning med allvarliga hjärnskador. Hodges har länge haft känslan av att Brady simulerar, men han har aldrig sett något som tyder på det. Däremot har sjuksköterskor berättat om kranar som plötsligt börjar spola. Brady är också ”självmordsarkitekten” som försökte få Hodges att begå självmord i den första boken.

Flera försöker begå självmord och några lyckas.

Otäck historia i sann Stephen King-anda.

Bokus Inbunden Pocket MP3 E-bok Adlibris Pocket

Inga kommentarer: