tisdag 3 juli 2018

När musiken tystnar – Peter Robinson

Det blir många deckare i sommarvärmen, de flesta lämnar inget spår efter sig, med Peter Robinsons Alan Banks och Annie Cabbot utgör ett undantag.

Peter Robinson har skrivit många deckare med radarparet. Författaren lyssnar på musik när han skriver och hans huvudperson Banks är en hängiven musiklyssnare. Böckerna har även givit upphov till en TV-serie, som vi även sett i Sverige. Så varje gång jag läser en ny bok av Robinson så vet jag precis hur hans huvudpersoner ser ut, skådespelarna tränger in i böckerna. Numera följer TV-serien inte böckerna, utan serien har fått sitt eget liv.

Boken börjar med ett brutalt mord på en ung flicka. Hon slängs ut ur en skåpbil mitt i natten ute i obygden. Hon är våldtagen och naken och hon gör sig ännu mera illa när hon kastas ur bilen och landar först på vägbanan för att sedan rulla ner i diket bland gammal taggtråd och smutsigt vatten. Dessutom är hon drogad, men hon tar sig envist upp ur diket och stapplar vägen fram och hoppas att någon ska hjälpa henne och så kommer en bil, och hon tror räddningen är nära. Nästa dag hittas hon svårt misshandlad och död.

Den här deckare utkom 2016 och en bra deckare tar upp aktuella samhällsämnen. Den är fortfarande aktuell. Invandring, rasism, grooming och ett pre-#metoo-scenario.

Alan Banks har blivit befordrad. Han får som sitt första fall och i uppgift att försöka se om det finns något sätt att får den förra stjärnan Danny Caxton, numera gammal gubbe, fälld. Historiska övergrepp har börjat komma upp till ytan och här vittnar en poet om en våldtäkt som stjärnan begick när hon var 14 år. Flera kvinnor träder fram, men hur ska man bevisa något som hände för så länge sedan, år 1967. Flera vittnesmål finns från då, i slutet på 60-talet, underåriga flickor som Caxton våldtagit. Bill Crosby har troligtvis fått agera en inspirationskälla.

Samtidigt får Annie Cabbot försöka först och främst identifiera den döda flickan och sedan få tag i det eller de odjur som åsamkat flickans död. Ganska snart börjar polisen misstänka grooming och utredningen växer. Spåren leder till ett bostadsområde, en ”no-go-zon”, där arbetslösa och invandrare bor. Här har invånarna sina egna lagar och ser inte med blida ögon på ordningsmakten. Här frodas hatet mellan grupperna och pakistanierna drar gärna rasistkortet.

En riktigt intressant bok och dessutom välskriven, aktuell och spännande. Väl värd att läsa!

Adlibris Pocket Bokus Pocket CD-bok E-bok  

Inga kommentarer: