lördag 13 augusti 2016

Vågspel - Ann Rosman

Vågspel av Ann Rosman är en fascinerande bok! När författaren förlägger handlingen till havet kring Orkneyöarna blir boken en riktig höjdarroman. Romanen har allt: historia, folktro, spänning!

En svensk segelbåt hittas drivande i vattnet, det finns blod ombord, och Karin Adler tillsammans med kollegan Folke åker till Orkneyöarna för att bistå polisen. Riktigt välkomna känner de sig inte när den buttre polisen Derek gärna ser att de tittar på fornlämningar och museer i stället för att hänga alltför mycket ihop med den lokala polisstyrkan.

Den försvunne svensken visar sig vara en djuphavsdykare, som jobbat på oljeplattformar och även deltagit i en dykning efter guld i slutet på sjuttiotalet vid den förlista HMS Hampshire som gick på en mina 1916 utanför Orkneyöarna. En händelse som lämnat frågetecken efter sig, inte enbart pga den mytomspunna lasten, utan även eftersom lokalbefolkningen inte fick delta i räddningsarbetet. Räddningsarbetet försenades och de flesta ombordvarande avled.

Ann Rosmans styrka är detaljerna. Här är det svårt att veta när de historiska händelserna övergår i fiktion, eftersom så mycket av texten och personerna tar avspark i verkligheten: 1916, 1977 och nutid. Folklore och vidskepelse från öarna får också plats och ger romanen ett skimmer av mystik. En ensam kvinna i ett gammalt långhus fascinerar mig. Så även den svenska dykaren, Bosse, som nu är försvunnen. År 1977 fann han sin kärlek på ön, men han var gift och återvände till fru och barn. Och nu, långt senare, återvänder han och försvinner till havs.

Polisernas relationer får stå tillbaka och det är uppfriskande eftersom nästan alla deckare av i dag grottar ner sig i polisernas privatliv och tillkortakommanden.

Handlingen på sjuttiotalet har också verklighetsbakgrund. Dykaren Bosse heter egentligen Anders och är den som invigt författaren i dykningens alla faror och hur man experimenterade med dykarnas säkerhet för ekonomisk vinning och utsatte människokroppen för okända följdverkningar när tiden för trycksättning förkortades. Dykarna var försökskaniner och många av dem lever inte i dag.

Bild från Wikipedia
Historien är alltid närvarande i berättelsen och när Bosse besöker museet och ser en uppstoppad garfågel, måste jag bara slå på nätet för att också själv få se den utrotade fågeln. Så mycket skada vi människor gjort som utrotat så många arter i faunan, genom jakt och penninghunger.

Det är en fängslande berättelse som stannar kvar i mitt minne.

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden E-bok MP3 CD   


Inga kommentarer: