torsdag 25 augusti 2016

Där gryningen dröjer – Anna Lihammer

Titeln ”Där gryningen dröjer” anspelar på vintern i Arktis, kyla och mörker. Jag är inte helt positiv till den här boken, det är för mycket mörker, mörker i själen, mörker i samhället. Läsningen blir tidvis rätt så obehaglig. Nu när vi lever i en inte alltför hoppfull tid i vår samtid, så skulle jag ha velat ha ett ljus, ett hopp. I stället påminner mycket av den historiska handlingen om dagens samhälle, där vi har många i själen skadade människor, och där de främlingsfientliga krafterna stärks mer och mer och rädslan snabbt sprider sig och politiker står handfallna.

Handlingen utspelas år 1936, men en stor del av berättelsen går tillbaka till 1913 då en grupp unga män följde sin professor på ett äventyr till Arktis för att finna spår efter Andrées expedition. De ser framför sig berömmelsen och den kommande äran. De är dåligt förberedda och expeditionen tar längre tid än beräknat. När de återvänder till havet finns inte skeppet kvar, vintern har kommit och vattnet är inte längre farbart. I stället finner de proviant och ett meddelande där båten lovar hämta dem till våren. Av de tretton expeditionsmedlemmarna överlever endast fem i den hårda vintern, i kamp med isbjörnar, kamp för föda, kamp mot kyla och kamp för att behålla sin mänsklighet. När våren kommer återvänder överlevarna till samhället, men kan dessa själar någonsin läka?

År 1936 är det år när olympiaden i Berlin dominerar tidningarnas nyhetsflöden. Nazismen börjar bli en faktor att räkna med. Helt dränks inte det fruktansvärda brottet i Äppelviken av idrottsevenemanget, men det blir inte lika omtalat. Fyra människor i ett blodbad efter en fest, en ung kvinna visar livstecken och förs till sjukhus. Kommissarie Hell är på väg till Berlin, men kallas tillbaka. Maria Gustavsson beordras vaka vid den unga kvinnan på sjukhuset, även om hon mycket hellre velat delta aktivt i utredningen. En kvinnas ställning är inte stark under denna tid, varken i förvärvsarbete eller i hemmet.

Tidsandan är skrämmande, så mycket mer därför att den påminner i mångt och mycket om dagens. Brottet, där den trolige gärningsmannen hängt sig, visar sig vara mer komplicerat än vad polisen först tror. Kvinnan på sjukhuset är i fara. Ingen vet vem hon är och det är inte lätt för läsaren att försöka lista ut berättelsens upplösning. Detta upplever jag som ett stort plus.

Det är en mycket välskriven fiktion, men jag börjar tröttna på allt hoppande mellan ”dåtid” och ”nutid” som alltmer blivit kutym i kriminalgenren. Här är båda berättelserna nästan likvärdiga och deckarbiten får stå tillbaka för äventyret i Arktis. Författaren skriver i slutordet: ”Där gryningen dröjer handlar om att förlora sig själv. Om saker som inte kan göras ogjorda, om vad som kan hända då man vänder bort blicken och inte låtsas om förföljelser och övergrepp.”

Samtidigt börjar de goda krafterna i vårt eget samhälle svikta. När vi översköljs av våldsdåd från skadade själar, börjar även de som tidigare ståndaktigt öppnat sina hjärtan att svikta. Var hittar vi det ljus/hopp som vi behöver för att gå en ljusare värld till mötes?

Adlibris inbunden e-bok Bokus inbunden e-bok 


Inga kommentarer: