lördag 6 augusti 2016

Eugen Kallmanns ögon – Håkan Nesser

En riktigt bra roman av Håkan Nesser där mörka handlingar i det förflutna så sakta börjar skönjas. Jag upplever inte boken som en deckare, utan snarare som ett skönlitterärt verk där författarens unika berättarspråk förtrollar och leder min läsning vidare.

Boken har flera berättarröster: lärarna Leon och Igor, kuratorn Ludmilla, eleven Annika och hennes mamma Ulrika och många år senare även Charlie, som var den högskoleelev som fann den förolyckade Kallmann. Genom berättarrösterna lär vi känna huvudpersonerna och de andra gestalterna som befolkar romanen. Det är ett litet förvirrande författargrepp för mig i början, men ganska snart har jag vant mig.

Leon Berger lämnar Stockholm för staden K i Norrland. Det är dags att byta miljö för att kunna gå vidare efter hans hustrus och dotters död. Han har fått tjänst i K som svensklärare efter den karismatiske Eugen Kallmanns oväntade och lite mystiska död genom vad som polisiärt godtas vara en olyckshändelse.

Håkan Nesser målar upp ett mindre samhälle år 1995 dit även nynazismen börjat sprida sig bland de unga. Ny demokrati har åkt ur riksdagen och unga nazister tar sina första stapplande steg utanför de större samhällena och demonstrerar inför förundrade småstadsbor.

Huvuddelen av handlingen utspelar sig på en högstadieskola. I elevsammansättningen finns killar med rakade huvuden och som motpart andra generationens invandrare. Rasistiska hotbrev når elever och lärare med utländsk bakgrund från någon/några som kallar sig ”Städpatrullen”.

I Kallmanns skrivbord, som Leon får överta, ligger alla Kallmanns papper kvar tillika med några dagböcker. Leon läser de diffusa texterna och kan inte bestämma sig om det är fiktion eller verklighet som Kallmann beskriver. Kanske är det bara uppslag till en roman/deckare? Kallmann påstås ha skrivit ett par sådana under pseudonym, men ingen vet riktigt säkert. Leons intresse väcks och han involverar ytterligare en lärare och en skolkurator i studien av dagböckerna. Ingen verkar ha känt Kallmann – mannen är ett mysterium, en undanglidande gestalt – men han var omtyckt som lärare både av skolledning och elever.

Stilla flyter berättelsen framåt och Kallmanns dagböcker utgör ytterligare en stark berättarröst. Kallmann skriver att han endast genom att se en person i ögonen kan avgöra om den personen har mördat och han påstår sig ha fått gåvan efter att han själv mördat sin mamma när han endast var elva år gammal. Fiktion eller verklighet? Det grubblar den självutnämnda lärar-deckargruppen på.

En människosjäl har många djup och hemligheter. Nesser beskriver detta på ett fantastiskt sätt. Ibland för hemligheter människor samman, ibland är hemligheter tunga att bära och driver in en kil människor emellan.

Långsamt framträder fragment av hemligheter, men är slutsatsen riktig när polisen häktar en äldre man? Det är en skickligt berättad fiktion som ger läsaren en känsla av verklighet. För det är väl lite så verkligheten ser ut, förvirrande och något ogenomtränglig - och alla frågor har inte ett entydigt svar.

Det är alltid ett sant nöje att läsa Håkan Nessers böcker.

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden CD CD-MP3 MP3-nedladdning E-bok   

Inga kommentarer: