onsdag 18 november 2015

Rött Kort – Viktor Kant (Mattias Lönnebo)

Jag lånade boken på biblioteket trots att jag som lätt synskadad inte kan läsa texten på baksidan. Svart text på röd botten blir inte så bra för mig, men jag gillar omslaget i övrigt och den röda baksidan matchar titeln.

Jag hinner inte läsa många sidor innan jag är fullständigt uppslukad av historien. Det är den klart bästa kriminalromanen jag läst på länge!

Boken inleds i Sverige med en orienterare som snubblar över ett barnlik i taggtråd. I Ryssland hämtas en grupp gatubarn av en man som verkar vänlig och behandlar dem väl. De ska få gå i skola och spela fotboll. Sasha, pojken med ledaregenskaper som de andra lyssnar till, är misstänksam, men till slut ändrar han sig. Sasha förstår ganska snart att Vasilij är pedofil, det är ju den typen av män de möter, men han är snäll och omtänksam och Sasha beslutar sig för att stanna hos honom.

Huvudpersonen i boken är Lars Marten, gymnasielärare, som för två år sedan förlorade sin familj i en trafikolycka. När hans vän André ber honom hjälpa till på ett fotbollsläger för unga ryska pojkar är han först tveksam, men accepterar sedan. André berättar om organisationen som hjälper hemlösa pojkar med skolinternat och idrott, Aid through Sports and Education. Ganska snart förstår Lars att något inte står rätt till på den ryska skolan, men när han anförtror sina misstankar till sin vän André börjar oväntade saker inträffa. Plötsligt är Lars anklagad för både mord, kidnappning och pedofili och han väljer att fly.

Johanna är polis och svägerska till Lars och han lyckas övertyga henne om att kanske, kanske har bevis planterats i hans lägenhet och han i själva verket är oskyldig. Johanna börjar rota i fallet.

Boken är så spännande och samtidigt bitvis så grym att håret reser sig på armarna. Här finns också ett slutet krypterat nätverk, en populär plattform kallad Odin (jfr Freenet, Darknet, anonymiseringstjänster), en plattform som redan nu har miljontals användare världen över för olika ändamål. Upphovsmännen vill stödja det fria ordet i Ryssland och globalt och användarna kan kommunicera anonymt över internet.

Citat ur boken:

”Kan inte Odin missbrukas för brottsliga ändamål? 
Jo, naturligtvis. Men det är ett lågt pris att betala jämfört med dess fördelar för demokrati och säkerhet. Varför anklaga dem som bygger vägar och bilar för att det finns personer som kör berusade eller vårdslöst? Allt gott kan missbrukas, det är priset vi får betala för friheten.”

Det här är ingen utopi, sådana lösningar finns redan i dag och används av både journalister, politiker m.fl. Men baksidan är ju att även brottslingar och terrorister har sina skyddade nätverk, som det är svårt för polisen att bevaka.

Historien kryllar av färgstarka personer, jag kan se dem alla inför mitt inre öga, men de som lyser klarast är ändå barnen. De ryska gatubarnens förmåga att överleva i en hård värld griper tag. Jag tycker slutet är lite för våldsamt för min smak, men det är min enda invändning. Det går lite för fort. Boken hade behövt en lite långsammare upplösning, flera sidor. Men, det är spänning rakt igenom!


Det här gjorde du bra, Mattias Lönnebo!

Adlibris Storpocket E-bok  Bokus Storpocket E-bok

1 kommentar:

Mattias Lönnebo sa...

Tack, det är en recension som värmer! Vem vet? Det kanske kommer en uppföljare en dag?