onsdag 11 november 2015

Badhytten – Christina Olséni och Micke Hansen

Det är ingen dålig debut som Christina Olséni och Micke Hansen gör. Jag njöt hela vägen genom berättelsen. Boken är den första i en bokserie som fått namnet ”Mord i Falsterbo” och så heter också författarparets hemsida (http://www.mordifalsterbo.se/) där jag får reda på att nästa bok i serien kommer att heta Fågelskådaren.

Det är en roman med många och delvis riktigt roliga förvecklingar. Det kan bli så när författarparet släpper loss pensionärsligan på golfbanan en tidig morgon. När pensionärerna sedan upptäcker en död man i bunkern och tror att de har dödat honom med en golfboll, då börjar farsen. Min tanke går direkt till en teaterkomedi med smällande dörrar och några tvivelaktiga beslut.

På baksidan presenteras boken som en kriminalkomedi med spänning och humor och det kan kanske förleda någon att tro att det är en deckare, men det är snarare en lättsam skröna, visserligen med poliser och mord inblandade, men boken ligger, enligt min åsikt, mera åt feelgoodhållet. Jag skulle inte presentera den som spännande.

Humor är svårt. Jag gillar den här typen av lättsmält underhållning, medan andra tycker att den är jobbig och inte alls rolig. Det är den typ av litteratur som är så avkopplande att ta till ibland och kanske inte så lätt att hitta alla gånger.

När de pensionerade gubbarna drar ut en kväll för att skjuta en älg, som de tror sig ha sett kliva in i trädgårdarna och dessutom vill imponera på de jämngamla damerna, då kommer äntligen badhytten till användning. Jag undrade länge varifrån man hämtat bokens titel.

I den här litteraturgenren kanske man inte kan förvänta sig alltför djuplodande insikter i gestalternas karaktärer, men efterföljande böcker kommer säkert att ge fördjupade kunskaper, för jag antar att huvudpersonerna kommer att vara desamma.

Boken är utgiven på Historiska Media.


Inga kommentarer: