onsdag 12 november 2014

Håkan Nesser och Peter May

Två författare som båda skriver romaner och kriminalromaner, även om Håkan Nesser nu säger sig ha lämnat kriminalfåran. Jag har alltid gillat Nessers deckarhistorier, så det beklagar jag av hela mitt hjärta. ”Skuggorna och regnet” är en äldre roman som jag köpte hos Myrorna.

Peter May från Skottland, numera bosatt i Frankrike, är en f.d. journalist som skriver romaner, TV-serier m.m. och den här boken ”Svarthuset” är den första i Lewistrilogin, som kommer ut på svenska.

Trots att den ena är en roman och den andra en deckare påminner de i många stycken om varandra. En man återvänder till sin uppväxtort och lämnar ett förhållande resp. ett äktenskap bakom sig. Han söker svar i det förflutna och söker en mördare. Båda författarna skildrar hur uppväxten kan forma framtiden.


Skuggorna och regnet – Håkan Nesser


Det här är ingen kriminalroman även om det finns ett ouppklarat mord på en ung flicka. Mordet begicks för trettio år sedan. David Mörtberg reser tillbaka till sin barndomsstad K- efter att hans syster hört rykten om att deras fosterbror Viktor på nytt setts till i trakten. David och Viktor växte upp tillsammans efter att Viktors far av svartsjuka mördat hans mor och sedan tagit sitt eget liv, men pojkarna gled isär efter olyckan som gjorde att Viktor tappade talförmågan och under tonåren hade de inte mycket kontakt med varandra.

Det ansåg naturligt att en grannfamilj skulle ta hand om den föräldralösa Viktor, men det trauma det måste ha inneburit att på ett sådant här sätt förlora sina föräldrar fick han ingen hjälp med.

Viktor växer upp till att bli en av samhällets udda figurer och ytterligare tre orginal, två unga män och en kvinna finner varandra och stöttar varandra. De bor tillsammans i ett slags kollektiv. När den unga kvinnan hittas mördad är Viktor försvunnen.

Nu kanske han har återvänt och då vill David ha reda på vad som verkligen hände, var Viktor den skyldige? Har han verkligen kommit tillbaka nu när brottet är preskriberat?

Håkan Nesser är skicklig i att beskriva människor, deras tankar, psyke och tillkortakommanden. Jag läser för att få reda på vad som egentligen hände, men Nessers sätt att långsamt och omständligt låta historien ha sin gång blir ibland lite påfrestande.


Svarthuset – Peter May


Från Skottland kommer många bra kriminalförfattare: Denise Mina, Ian Rankin, Arthur Conan Doyle, Michael Innes bara för att nämna några.

Svarthuset är en riktigt bra och spännande roman med olika djup och vinklingar och den är ett rent nöje att läsa. Peter May är en författare som jag kommer att lägga på minnet. Det var länge sedan jag så andlöst slukade en bok.

Kriminalkommissarien Fin Macleod har varit sjukskriven, hans son omkom i en olycka och när han nu återvänder till arbetet som polis får han i uppdrag att åka tillbaka till sin födelseby Crobost på Isle of Lewis, en liten ö i de Yttre Hebriderna. Där har ett brutalt mord skett och mordet påminner om ett mord i Edinburgh, i vilket Fin varit inkopplad. Kanske är det samma mördare, kanske en copycat.

Mördarjakten är spännande, men jag fängslas också av berättelsen om livet ute på ön och om den urgamla traditionen att varje år i en vecka åka ut till en otillgänglig ”fågelö” utan möjlighet att ta sig därifrån. Varje år slaktas tusentals fågelungar (sulor), allt för att få delikatessen ”guga”. Detta är samtidigt en sorts manbarhetsrit, när de unga pojkarna är tillräckligt gamla kan de bli utvalda att följa med. Det är strapatsrikt, farligt och härdande. Och allt som händer och sägs på ön – stannar på ön.

Det var efter att Fin och hans bästa vän Artair följde med på fågeljakten som Fin lämnade ön. Artairs pappa dog på ön och Fin miste nästan livet. Artairs pappa höll privatlektioner både med Artair och Fin, och trädde nästan in i faderns roll efter det att Fins egna föräldrar omkommit. Fin växte upp hos sin moster.

Det är nerv och psykologi och en oerhört skickligt nedtecknad kriminalhistoria av Peter May, som jag rekommenderar varmt!Inga kommentarer: