torsdag 14 augusti 2014

Tre bra deckare i sommarhettan

Mörkermannen – Unni Lindell

Kriminalroman med kommissarien Cato Isaksen och hans ambivalenta inställning till kollegan, den  egensinnige Marian Dahle i huvudrollen. Förutom själva brottet, som de ska lösa, så skaver samarbetet betänkligt.

En kvinna knuffas ut från balkongen. Mordet bevittnas, men ingen kan ge ett bra signalement utom att det är en gråhårig man. En ung polsk kvinna jobbar på campingplatsen, men hon misstänker att någon tittar på henne i hennes rum, genom ventilationsgallret. Två av hennes arbetskamrater försöker uppmärksamma polisen på misstanken, men får inte omedelbar respons.

Det är en riktigt tilltrasslad historia och det tar ett bra tag att reda ut begreppen och få fast mördaren.

Glansholms bokhandel Adlibris  Bokus

Porto Francos Väktare – Ann Rosman

När en kvinna och ett spädbarn hittas i en mosse, tror man först att det är ett aktuellt dödsfall, men det visar sig att liken är gamla. Mossen har bevarat kropparna. De blir inte lätta att identifiera och när DNA visar att spädbarnet inte är kvinnans, trots att hon är nyförlöst, tätnar intrigen. Trots att detta inte är något som polisen måste reda ut, intresserar sig kriminalinspektör Karin Adler för fallet.

Ann Rosman skriver bra och intressanta böcker om livet i Marstrand för länge sedan och här berättar hon om Marstrands tid som frihamn och fristad för förbrytare. Hon berättar om människor som fick kaparbrev men som gick mycket längre än vad brevet stipulerade och blev sjörövare. Tanken var att de skulle utgöra ett försvar för Västkusten och samtidigt förse hemlandet med varor. Fantastisk historisk inblick!

Boken är ju en kriminalroman och när en ung kvinna dör av ett getingsstick hon fått på utedasset när dörren gått i baklås, blir polisen inblandad. Är dödsfallet ett mord? Polisen lyckas inte få träregeln att falla så att dasset låses.

Utedassets ägarinna hittar en gammal dagbok i huset, och en riktigt spännande historia rullas upp.

Glansholms bokhandel Adlibris Bokus


Lejonet från Zagros - Lena Matthijs

Till sist en nyutgiven deckar av polisöverintendenten Lena Matthijs. Hon skriver om Boråspoliserna Hasse Nelander-Wein och hans utredningsgrupp och hon inspireras av fall från verkligheten. Det här är hennes tredje kriminalroman.

Läs min recension på LitteraturMagazinet:
http://www.litteraturmagazinet.se/lena-matthijs/lejonet-fran-zagros/recension/viola-kondracki


Glansholms bokhandel Adlibris BokusInga kommentarer: