lördag 16 augusti 2014

Kaffe med rån - Catharina Ingelman-Sundberg

Pensionärer kan! Det är pensionärernas slogan på hemmet. De är missnöjda med hur det sparas och sparas. De får verkligen känna på neddragningar inom äldrevården och privatiseringens baksida, där vinst går före de boendes välbefinnande.

Personalen minskas för att spara pengar medan ägarna lever i sus och dus. För att de gamla ska hålla sig lugna och stilla proppas de fulla med lugnande medel, men Märtha klurar ut det hela och gömmer undan sina piller. Hon får lust att protestera! Hon samlar sina vänner och de bildar "pensionärsligan".

Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta kommer fram till att landets fångar får bättre mat och mera motion än dem. Märtha får en snilleblixt: De ska göra något olagligt för att hamna i fängelse och få det bättre än på hemmet. Nu gäller det bara att få med sig de andra.

Så rymmer de från hemmet med sina rullatorer och tar in på Grand Hotel. De planerar en tavelkupp på Nationalmuseet. Det blir många förvecklingar och jag skrattar hejdlöst när jag läser om deras äventyr - allt går verkligen inte som planerat, men ändå glider pensionärerna fram på en räkmacka.

Det är en riktigt rolig bok! Jag inser att jag nog gått miste om en hel del äventyr som pensionär! Än är det kanske inte för sent?

(Snart är det val till riksdagen, det kan vara idé att tänka igenom vilket parti som ska få din röst!)

Adlibris Bokus


Inga kommentarer: