söndag 13 juli 2014

Mörka platser - Gillian Flynn

Gillian Flynn är en enastående berättare med en historia som i alla fall jag aldrig hade lyckats klura ut. Annars brukar det vara stötestenen när jag läser en deckare - alldeles för snabbt räknar jag ut historien och tappar intresset. Så inte här! Den här boken är skriven tidigare än Gone Girl, som kanske är snäppet bättre och helt annorlunda mot denna. Men det är nog en smakfråga. Det här är en blodig och oförutsägbar berättelse!

Handling: Libby Day är drygt trettio år och hennes uppväxt har varit traumatisk. När hon var sju år gammal flydde hon från föräldrahemmet endast iklädd nattkläder ut i vinterkylan. Hemma låg hennes mor och två systrar döende eller redan döda efter en fruktansvärd slakt. Libby vittnar i rätten och hennes femtonåriga bror fälls för de brutala och som det verkar satanistiska morden.

Libby är nästan konstant arg, tvär och ensam. Hennes insamlade kapital från välgörare är snart slut. Hon är ju inte längre den stackars lilla flickan och nu finns andra söta flickor som råkat illa ut.

Hon kontaktas av en mordklubb, där människor av skilda slag samlats för att de tror att Ben är oskyldig. Framför allt är det en hel del kvinnor som skriver till fångar och som svärmar för den mjuke Ben. Libby behöver pengar och hon vill inte börja ett vanligt jobb, så hon nappar på erbjudandet att komma till klubben mot ersättning och kanske sälja lite småsaker från hemmet. Hon blir också övertalad att besöka sin bror och hitta sin frånvarande far och få deras berättelser, allt mot ersättning, givetvis.

Efter fängelsebesöket börjar Libby vackla, kan Ben vara oskyldig?


1 kommentar:

Linnea sa...

Jag tyckte den här var jättebra, faktiskt. Ska lyssna på Gone girl härnäst. :) Kul att höra att den också är bra.