måndag 10 mars 2014

Mellan rött och svart - Jan Guillou

När boken börjar år 1918 är bröderna Lauritsen medelålders. Den äldste Lauritz bor med sin familj i Saltsjöbaden och Oscar och Sverre bor i Berlin. Guillou skriver i vanlig ordning medryckande och intressant, men när så mycket nutidshistoria knölas in, så får inte huvudpersonerna riktigt det djup jag hade önskat. Dessutom blir det lite sagoberättande eftersom bröderna ideligen stöter på och umgås med både historiska personer och kungligheter. Jag förlåter Guillou för detta, han skriver så lättsamt och rent ut sagt fascinerande.

Den person som jag tycker är intressantast i den här boken är utan tvekan Harald. Han som blev misshandlad av skolkamrater i Norge så svårt att han vägrade prata norska efter händelsen, som också blev orsaken till att familjen flyttade till Sverige. Harald följer sin övertygelse som tonåring, Göring håller honom under sina vingar och Harald ser inget fel i att användas för avel av den ariska rasen med utvalda kvinnor. Han utför även motbjudande handlingar och är i bokens slut SS-officer.

Guillou berättar om Tysklands svåra tid efter första världskriget, den galopperande inflationen - på grund av att man hela tiden tryckte nya pengar för att betala krigsskadeståndet - och diktatorn Hitlers väg till makten.

Boken avslutas när Sandöbron rasar under byggnationen, den största arbetsolyckan i svensk historia, där ett tjugotal arbetare omkom. Händelsen blir en liten notis i tidningarna eftersom Hitler invaderar Polen och andra världskriget bryter ut.

Jag ska absolut läsa nästa bok i serien! De tidigare böckerna är Brobyggarna och Dandy.

Adlibris Bokus

Inga kommentarer: