måndag 24 mars 2014

Kassandra - Carin Bartosch Edström

Carin Bartosch Edströms deckare är både intressant och riktigt bra. Alexander Sehers firar sin doktorstitel i psykiatri, en storslagen fest, men så har han ju en fot inne i akademikervärlden redan från unga år. Hans far och hans mentor är grundarna av Lejonporten, det inkomstbringande och exklusiva behandlingshemmet för höga befattningar inom näringslivet och andra som har det gott ställt.

Alexanders disputation ifrågasätts av hans kollegor, hur kommer det sig att han godkänns? Ämnet är Taljéus syndrom, det som ligger till grund för Lejonporten. Är det bara för att han har goda förbindelser, för egentligen borde han ha underkänts?

Spänningarna märks väl på Alexanders disputationsfest. En niddikt, med inlindade anklagelser mot Ragnar och hans förutvarande hustru, även hon en aktad professor inom psykiatrin, är insmugglad bland hyllningsdikterna och undertecknad med pseudonymen Kassandra. Den mytologiska sierskan som guden Apollo gav en förbannelse så att ingen skulle tro på hennes förutsägelser.

Vill du läsa mer om boken så hittar du min recension på Litteraturmagazinet.
http://www.litteraturmagazinet.se/carin-bartosch-edstrom/kassandra/recension/viola-kondracki

Adlibris Bokus Fritz Ståhl


Inga kommentarer: