torsdag 1 augusti 2013

Några deckare i sommarvärmen

Den brustna huden – Stuart MacBride

Den här deckaren kom redan år 2008, men finns fortfarande att få tag på. Den är både brutal och brutalt rolig på samma gång.

Den kvinnliga polisen Jackie Watson agerar lockbete till en våldtäktsman som härjar. Hon övermannar angriparen, men han är en känd fotbollsspelare och lyckas med advokatens hjälp krångla sig fri från anklagelsen. Jackie, som är en erkänt tuff brud, är övertygad om att han är skyldig. Våldtäkterna fortsätter och våldet eskalerar, men fotbollsspelaren har alibi.

Hennes sambo, Logan McRae, får ett fall där den döde mannen verkar ha råkat ut för en sexakt som gått för långt. Offret är en ung porrstjärna. En polis visar sig veta mycket om bondage och blir till allmän måltavla för kollegornas humor. Även chefen ger honom ett nytt smeknamn ”Smiskis”.

Det här är en riktigt bra deckare, men den hårda jargongen på arbetsplatsen skulle nog inte tålas hos oss. Hoppas jag i alla fall.


Onda flickor – Alex Marwood

Det här är också en riktigt bra deckare. Det handlar om två unga flickor som blir ansvarige för en liten flickas död. De döms för mord. Tjugofem år senare finns de ute i samhället, men får inte kontakta varandra. Det vill de inte heller, de känner ju knappt varandra. De var tillsammans en enda dag.

Den ena kvinnan blir frilansande journalist och när hon börjar efterforska de brutala attacker som skett korsas de båda kvinnornas vägar. Båda har funnit ett sätta att leva vidare, under nya identiteter och med egna familjer och vill inget annat än att fortsätta få vara anonyma.

Ödet vill annorlunda.

Bränningen – Minette Walters

Det här är en gammal deckare, den utkom redan 1998, men finns fortfarande att få tag på.

En kvinnokropp flyter i land. Ett dygn senare hittas hennes lilla flicka vandrande oskadd tre mil bort. Övergiven. Fadern lokaliseras, men han har alibi, han har varit bortrest. Men varför skriker den lilla flickan så fort han kommer i närheten? Har hon sett något?

En flickjägare och skådespelare som bor på sin segelbåt blir också misstänkt. Varför var han på plats när liket upptäcktes av två pojkar och varför gömde han sin ryggsäck?


1977 – David Peace

Efter cirka 100 sidor gav jag upp. Jag ruttnade på språket, jargongen och – ja på allt.

Men det innebär ju inte att du inte tycker om den. Jag kom bara inte in i historien …

Inte min typ av deckare, helt enkelt.


Inga kommentarer: