måndag 23 juli 2012

Rödluvan – Unni Lindell


Denna bok är en fantastisk och psykologisk spänningsroman ur kvinnligt perspektiv. Här vägrar kvinnan att vara rädd och undanröjer systematiskt de ”otäcka” männen. Naturligtvis lider hon av någon psykisk störning, men i denna välskrivna roman inträffar det märkliga att jag som läsare inte vill att mördaren ska åka fast. Måtte hon klara sig, tänker jag gång på gång. Vilken bedrift av den mycket produktiva och skickliga författaren Unni Lindell! Visserligen har boken några år på nacken, men den åldras inte i första taget.

Tre systrar uppfostras av sin mormor. De har olika fäder, deras mors leverne med alkohol och män, gör att barnen tas ifrån henne mot hennes vilja och placeras hos mormodern. Flickorna trasiga uppväxt sätter spår på olika sätt i deras själar och vuxna liv. Judith blir fotograf, Lisbet blir barnmorska och den yngsta Carol går i moderns fotspår med alkohol och droger.

Den pensionerade polisen Holger Eliasson rotar i gamla olösta fall och misstänker någon av flickorna – men vilken? Hur dog flickornas morbror – blev han kvävd av sina uppkastningar eller fick han hjälp på traven med en kudde? Då var flickorna mycket unga, men Eliasson tror att morbrodern var det första offret.

Jag som läsare vet inte heller. Först ganska långt in i den spännande kriminalthrillern får jag veta vem av flickorna det gäller och jag följer andlöst hennes normala liv och de tillfällen när hon känner sig hotad och tar saken i egna händer. Hon anförtror sig till sin ”Nattbok”, som hon börjat skriva i unga år och det är genom den vi lär känna hennes psyke. Hon är fast besluten att ta kontroll över sitt liv och sluta välja mord som utväg, men ska hon lyckas? Det kommer ju ständigt nya hot i vägen. Det finns många otäcka vargar där ute.

Akta dig – annars kommer Rödluvan och tar dig!1 kommentar:

Gilla sa...

Den boken verkar intressant. Jag är allätare när det gäller böcker. Men av nån anledning har det blivit mest deckare, för jag brukar få böcker efter sambons dotter och det är nog mest det hon läser.

Just idag läste jag ut Anna Janssons Drömmen förde dej vilse. Det var ett nytt fall för Maria Wern, känd från TV-serier också. Det var faktiskt första alstret av Anna Jansson. Väldigt bra spänningsroman.

Gilla