onsdag 11 juli 2012

Believing the Lie - Elizabeth George

Varje sommar försöker jag hålla liv i mina engelska kunskaper genom att läsa en bok på språket. I år blev det Elisabeth George, vilket visade sig vara en fullträff. Boken är på 566 sidor och skriven på en lättförståelig engelska.

Historien är lite ovanlig, för här kanske det inte ens finns ett mord. Inspektör Lynley vid Scotland Yard beordras av sin högste chef att diskret undersöka Ian Cresswells död, som blivit klassad som en olycka. Önskemålet har framställts av den välkände affärsmannen Bernard Fairclough. Ian växte upp i familjen och var en framstående kraft i firman. Lynley åker till Cumbria tillsammans med vännerna Simon och Deborah St. James.

Nu blottas många familjehemligheter och tragedier, berättelsen är mångbottnad och medan Thomas Lynley och Simon St. James undersöker olyckan, får Deborah egna idéer och fullföljer en undersökning tillsammans med en misslyckad reporter, en undersökning som inte understöds av vare sig Lynley eller hennes man och som slutar överraskande och med ett resultat som Deborah kommer att ha dåligt samvete för under lång tid framöver.

Barbara Havers är även här Lynleys hjälpreda, men på distans. Hon får trubbel genom att hon genomskådas av sin närmaste chef, Isabelle, som inte fått veta var Lynley gör eller finns och redan tidigare är både sur och svartsjuk. Efter att Thomas hustru Helen mördats har han sökt tröst hos Isabelle.

Det är trevligt att läsa Elizabeth Georges böcker och även om inte den här är riktigt så spännande som jag hade velat ha den, så gör alla människoöden, både vuxnas och barns, den till en mycket givande läsning. Den är snarare en roman än en kriminalroman, men väl värd att läsa.

Adlibris Bokus

Inga kommentarer: