måndag 23 juli 2012

Fyrmästarens dotter – Ann Rosman


En hylla för böcker att låna och byta är perfekt i den gemensamma tvätt- och duschbyggnaden på landet. Där hittade jag den här pocketen – den är Ann Rosmans debutdeckare som kom ut redan 2009. Sedan dess har hon skrivit totalt fyra deckare.

Vid ombyggnad och upprustning av fyrpersonalens bostäder till turist- och konferensanläggning på ön Hamneskär utanför Marstrand upptäcker de polska byggnadsarbetarna ett igenmurat källarförråd med en mumifierad kropp. Karin Adler får ansvaret för utredningen och som sin partner får hon den irriterande Folken – en äldre polis som inte kan låta bli att ”undervisa” de yngre kollegorna i hur man ska använda språket på rätt sätt. Inte ens i förhörssituationer kan han låta bli att kritisera. Karin bryter nu även upp från sin sambo och bosätter sig i stället på sin båt.

Den döde mannen identifieras bl.a. genom en vigselring. Han påstås ha drunknat på sextiotalet, men hur kunde han då hamna i ett igenmurat förråd? Hans hustru är numera omgift. Det är en hel del som inte stämmer och så småningom rullas både brottslig penninghunger och obrottslig, stark kärlek upp.

Även om den här boken är en trevlig deckare, så föredrar jag Ann Rosmans senaste bok ”Merkurium”, där på liknande sätt en gammal händelse flätas samman med händelser i nutid. Där är den äldre historien autentisk och ger på så sätt en helt annan tyngd till berättelsen.

Inga kommentarer: