tisdag 12 april 2011

Levande begravd - Peter James

En riktigt spännande upplägg som borde ha allt. Det börjar ju så bra. Ett skämt på en svensexa: Vi gräver ner den blivande brudgummen Michael i en likkista tillsammans med en ficklampa, en porrtidning, en walkie talkie och en flaska whiskey. Så gräver vi upp honom om några timmar när han har våndats riktigt ordentligt. Men det går inte riktigt som de tänkt.

På väg till nästa pub frontalkrockar killarna och tre dör omedelbart, den fjärde avlider efter några dygn utan att ha återfått medvetandet. Mark, som är Michaels kompanjon i deras lukrativa firma, skulle också ha deltagit i svensexan men flyget blev försenat. Han inser att han har mycket att vinna på att Michael aldrig hittas och förnekar därför all kännedom om vad killarna kan ha hittat på.

Walkie talkien hittas på olycksplatsen av en förståndshandikappad pojke som hemlighåller fyndet och gärna pratar med sin "kompis" i den. Michael försöker förtvivlat få honom att hämta sin pappa, men han vet att han gjort något han inte får, så han vägrar.

Den upprörda fästmön Ashley kontaktar polisen, bara tre dagar återstår till bröllopet och hon är fast besluten att inte inställa vare sig präst eller mottagning.

I den här boken får vi möta kommissarien Roy Grace för första gången. Han tar gärna till lite ovanliga metoder för att lösa sina fall och har ett kontaktnät av medier. Men tiden rinner onekligen ut för Michael. Kistan fylls dessutom långsamt med vatten.

Jag tror att boken skulle göra sig bättre på film. Personporträtten är litet för platta och gör att det efter ett tag blir lite som att läsa en serietidning. Själva historien är det dock inget fel på. Den är bitvis riktigt gastkramande, men med en biljakt på slutet i ren filmistisk anda.

ISBN10: 9174750127
ISBN13: 9789174750126

1 kommentar:

Boktokig sa...

Den hade ett spännande namn! tror nog jag måste ta och testa läsa den trots personporträtten.