onsdag 2 februari 2011

Scarpetta - Patricia Cornwell

Fördelen med att delta i en bokcirkel är att läsa böcker jag aldrig annars skulle ha läst. Den här gången blev det en deckarförfattare som jag av någon anledning undvikit tidigare. Baksidestexten på böckerna har helt enkelt inte lockat mig.

Efter att ha läst boken är jag fortfarande inte övertygad om att jag kommer att läsa flera böcker av författaren. Eftersom det här är den sextonde boken om rättsläkare Kay Scarpetta så har jag missat en massa bakgrundsmaterial som hänvisas till i boken.

Kay Scarpetta får ett uppdrag i New York att undersöka en psykiskt sjuk patient, eventuellt har han dödat sin flickvän. Patienten är Oscar Bane och han är, liksom hans flickvän Terri var, kortvuxen eller dvärg. Han är mycket osammanhängande och verkar skräckslagen, han litar bara på Scarpetta och verkar känna till saker om henne, saker som hon skulle ha sagt (vilket Scarpetta påpekar att hon inte känner igen). Hans historia är bisarr - är han psykiskt sjuk eller bara en stalker?

Scarpetta angrips även på internet på Gotham Gotcha, en skvallersida av värsta sorten, populär - alla läser den. Varifrån får den anonyme skribenten alla uppgifterna?

DNA-analys av glidmedlet i Oscars flickvän ger flera människors DNA, bl.a. en äldre, rullstolsbunden kvinnas. Polisen letar och hittar ett par andra liknande fall och man förstår att en seriemördare är i farten, men är det Oscar?

Scarpettas systerdotter Lucy undersöker offrets datorer och e-postkonton. Hon återskapar den avhandling om Scarpetta som Terri skrev på och även epost som kommer från någon som utger sig att vara Scarpetta. Terris granne tvärs över gatan blir även hon mördad efter att hon ringt ett samtal om att hon sett djurplågeri i en djuraffär och det verkar vara samma mördare.

Gillar du CSI på TV så kanske du också gillar Patricia Cornwells deckare. För min del har jag sedan länge tröttnat på CSI.

Boktipset: Scarpetta av Patricia Cornwell

ISBN10: 9113024965
ISBN13: 9789113024967

2 kommentarer:

Anna F sa...

Hej!
Vad roligt att du har en bok-blogg! Jag gillar även din andra blogg. Har förresten nyligen hittat hit genom min kompis N.B. (du vet vem jag menar tror jag).
Härligt med boktips!!!
/Anna

Sladdertackan sa...

Kul att du tittade in!