fredag 10 augusti 2018

Gatukatten Bob – James Bowen

Du behöver inte vara kattälskare för att charmas av den här berättelsen. Jag är i och för sig mycket förtjust i katter och läst någonstans om boken, så jag kastade mig över den när jag fick låna den av min granne. Och kunde inte sluta läsa innan boken var slut.

Det handlar om en mycket speciell katt, och om ett mycket speciellt förhållande mellan en gatumusikant och katten som tyr sig till honom. Jag måste erkänna att jag inte trodde att den var verklighetsbaserad innan jag kom till slutet och överraskas liksom James av de spanska ungdomarna som begeistrat utropar ”A, si Bob” och det visar sig att Bob är välkänd. Han är stjärna på youtube. Många har fotograferat och filmat Bob, där han troget suttit i gitarrfodralet dag efter dag när hans husse försöker tjäna ihop pengar till mat och hyra för dem båda.

Det är en bok man blir glad av. Den är positiv och den visar hur två varelser kan hjälpa varandra till ett bättre liv.

- Först den luggslitna och skadade kissen som får flytta in till James efter att han försäkrat sig (så gott det går) om att han inte har en husse eller matte. Han tar kissen till veterinären och satsar sina sista slantar på kattmedicin, som katten tar utan protester. Bara det känns overkligt för någon som försökt få en katt att ta sin medicin.

- Sedan James som försöker bli fri från droger och nu går på metadon. Plötsligt har han någon att ta hand om, han måste ta sig i kragen. När så Bob envist följer honom genom London och lägger sig till rätta i gitarrfodralet så upptäcker James att Bob är en riktig publikfriare. Nu stannar folk för att prata med den vackra röda katten och i förbifarten får de lite slantar.

Det är inget lätt liv de lever, men det blir bättre och James säger att Bob har räddat hans liv. Det här är den första boken om Bob och historien har också blivit film och som sig bör med Bob själv i huvudrollen, men missa inte att läsa boken. Böcker är generellt bättre än den film som baseras på dem.

A Street Cat Named Bob – short documentary
3 kommentarer:

Lillabokbloggen sa...

Är väldigt nyfiken på den boken!

Vargnatt sa...

Tyckte väldigt mycket om den när jag läste den!

Sladdertackan sa...

Den är bara helt underbar!