torsdag 22 mars 2018

Två deckare - men så olika!


Försvunnen - Mo Hayder


Mo Hayder är en helt ny bekantskap för mig och en riktigt trevlig läsning dessutom. Hon skriver om en kriminalare som heter Jack Caffery och även om böckerna är en serie så gick den här i alla fall att läsa helt fristående. Jag har redan reserverat ytterligare två deckare av henne på biblioteket.

En man i en gummimask hoppar in i bilen just som kvinnan lastar in varorna i bilen. Han försvinner med bilen och barnet i baksätet. Det är bara början. Fler barn försvinner på liknande sätt och mannen verkar precis veta var övervakningskameror och vägkameror finns. Han ligger hela tiden flera steg före polisen, som här famlar mer eller mindre i blindo och följer det ena hugskottet efter det andra. Det enda de vet med säkerhet är att det inte är fråga om någon vanlig kidnappning, ingen lösensumma begärs, men däremot skriver kidnapparen brev till föräldrarna och talar om vad han gör med deras dotter. Har polisen någon chans att hitta barnen levande?

Håll i hatten och läs en riktigt spännande deckare, där det tar lång tid innan plötsligt alla bitar faller på plats. Det blev en läsarnatt i stället för en sovarnatt och det är nog ett bra betyg. Den utgavs av Modernista 2017. Originaltitel ”Gone”.


Oanade konsekvenser - Elizabeth George


Jag gillar Elizabeth George, även om jag kanske inte tycker att den här boken hör till hennes bästa. Den är intressant och lite småmysig, som det ofta är när det gäller Lynley och Havers. Här jobbar Barbara Havers under hotet att bli förflyttad och en sekreterare på avdelningen försöker ändra på Barbaras klädstil och kanske även få till lite romantik, så hon tar med Barbara på speed-dating.

Lite udda människor befolkar berättelsen där Caroline Goldacre står i särklass, med ett uppblåst ego av oanade mått. Dessutom är hon helt odräglig, men är hon i stånd att begå mord? Frågan uppstår när hennes arbetsgivare feministen Clare Abbot plötsligt och oväntat avlider på ett hotell i vad som först tros vara hjärtsvikt, men som senare visar sig vara mord. Clare ursäktade alltid anställningen av Caroline med att det är synd om Caroline, hennes son begick självmord och hon har inte kunnat komma över sorgen. Sonens flickvän är av en helt annan åsikt, hon anser att sonens problem och hans självmord helt och hållet berodde på modern. Familjen Goldacre är en familj med stora konflikter.

Boken har drygt 600 sidor och även om den inte är en bladvändare, så hade jag inte velat ha den oläst. Boken utgavs av Norstedts 2016, originaltitel ”A Banquet of Consequences”.Inga kommentarer: