onsdag 8 november 2017

Deckare och äventyr

Dödsdömd - Sharon Bolton 

Sharon Bolton har gjort det igen, skrivit en för läsaren svårlöst och extremt spännande historia. Inte bara det, till och med huvudpersonens identitet gäckar mig. Jag erkänner gärna att här blev jag riktigt bortkollrad och kunde inte lista ut vem/vilka som var mördare.

Thrillern börjar med en ballongfärd över en nationalpark. Det är Jessicas födelsedagspresent till sin äldre syster, nunnan Maria Magdalena, men egentligen heter systern Isabel. Redan från första början stiger spänningen. Ballongföraren sänker ballongen över parken så att passagerarna ska kunna se fåglar, men de får också se något annat - ett brott som begås. Förövaren är beväpnad med gevär, han skjuter mot ballongens besättning, först och främst mot föraren och sedan mot passagerarna. En ballong rör sig inte snabbt, varken uppåt eller åt sidan. Kommer någon av dem att överleva?

Det är en mörk historia om organskörd och pengatransaktioner för gräddfil i transplantationsköer. Rekommenderas!

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden


Ett fjärran eko - Val McDermid

Boken består av två delar. Den första utspelar sig 1978 när fyra småberusade studenter vinglar hemåt och tar en genväg över Hallow Hill. De smågnabbas och puttar på varandra, Alex snavar över en rot som gömdes av snön och för att hålla balansen småspringer han uppför en liten slänt, trampar ner i en grop och ramlar. Han hamnar rakt på en svårt knivskuren flicka. En av killarna läser medicin och försöker hjälpa flickan medan Alex springer för att hämta hjälp. Han hittar en polis som larmar, men flickans liv går inte att rädda.

Vem blir misstänkt när ett mord begås? I det här fallet de fyra grabbarna eftersom de var de som ”hittade” henne och de är blodiga. Det finns ingen annan ute i snöovädret. Dessutom kände de flickan som serverade på den bar de besökte. Livet i studieorten blir inte lätt för dem, men polisen hittar inte hållbara bevis. De är nu stämplade som mördare bland folk i bygden.

Del två utspelar sig 2003. De nu vuxna männen är spridda geografiskt, framgångsrika i sina yrken. Då börjar konstiga saker hända. Först avlider en, sedan en annan. Någon börjar jaga dem, men vem? En spännande berättelse!

Adlibris Pocket Bokus Pocket 

En dröm om frihet - Ken Follett

Historisk äventyrsroman som utkom 1996 på svenska och det märks att författaren var ganska ung när han skrev den. Det är mycket romantik och lite ”working class hero” över berättelsen, men den är samtidigt spännande och lite thrilleraktig.

Den handlar om kolgruvarbetarnas hårda villkor i mitten av 1700-talet och spirande kärlek över klassgränser.

Jag tycker nog att hans senare historiska romaner är bättre, framförallt katedralserien och serien om andra världskriget.

Inga kommentarer: