fredag 13 oktober 2017

Den eviga elden - Ken Follett

När jag sjunker ner i läsfåtöljen med ännu en bok av tegelstensmodell i Ken Folletts katedralserie, då njuter jag av både romantik och historiens vingslag. Det som håller samman böckerna är den fiktiva staden Kingsbridge och katedralen som står sig genom århundraden.

Historien har en förmåga att upprepa sig, kanske inte riktigt på samma sätt, men vi människor verkar inte kunna förändras. Här strider den katolska sidan mot den protestantiska, än är ett land katolskt än är det protestantiskt. Men - tillber de inte alla samma Gud? Politik och religion hör samman - och det har de väl alltid gjort? Makten har varit viktig för en del av mänskligheten i alla tider. Är det någon skillnad på kristendomens Gud och Islams Allah? Jag kan bara konstatera att människan verkar utvecklas väldigt, väldigt långsamt. Vi utvecklar tekniken, men själen har stagnerat.

Boken handlar om tiden år 1558 till år 1620 i främst England och här finns både fiktiva och historiska personer. Ned Willard är en av huvudpersonerna och han blir den som skyddar Elisabet I mot attentat i sann CIA anda. När boken inleds är dock ”Bloody Mary” regent och när Elisabet tillträder tilltalas Ned av att hon vill att religionsfrihet ska råda. Nu blir det väl inte riktigt så, men hon hade ambitionen.

Kärleken mellan Ned och den strängt katolska Margery löper som en röd tråd genom boken. Margery gifts bort i ett arrangerat äktenskap och föder barn. Hon glömmer inte sin första kärlek. Sent omsider hittar Ned en ny kärlek som på många sätt påminner om hans gamla, men han har inte levt i celibat. Han har alltid varit omsvärmad. Hans blivande hustru är protestant.

Denna roman visar med tydlighet att det finns onda och goda människor på båda sidor i en konflikt. Det finns trångsynta individer, fanatiker, i alla läger. Så även idag och många människor dras med strömmen och många skadas av de som anser sig veta allt.

Boken har 862 sidor plus några sidor som berättar om vilka personer som verkligen funnits och den enda anmärkningen jag har mot den är: Den är tung att hålla när man försöker läsa i sängen!

Många familjers öden och många historiska skeenden ryms inom bokens pärmar och om du tycker om att läsa en roman i historisk miljö, då är den här boken en gott val. Den är lättsam, trots tunga skeenden, och jag önskade faktiskt att den aldrig skulle ta slut.

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden E-bok

Inga kommentarer: