lördag 21 oktober 2017

Charmig feelgood av Jenny Colgan


"Det lilla bageriet på strandpromenaden" och "Sommar i det lilla bageriet på strandpromenaden" är två böcker som det lyser glädje och optimism om. Ändå har huvudpersonen så mycket uppförsbacke, det händer små och större katastrofer, men livsglädjen och arbetsglädjen lyser starkt i historierna.

Polly är huvudperson och efter att både hennes äktenskap och den gemensamma firman gått i putten är Polly mer eller mindre utfattig, bostadslös och arbetslös. Hon inser att det enda hon har råd att hyra är ett ruckligt kyffe ovanpå ett nerlagt bageri. Och dessutom på en ö utanför Englands sydvästkust, i ett litet samhälle, som man bara kan ta sig till när det är ebb om man inte har båt.

När Polly känner sig nedstämd bakar hon. Hon älskar allt med nybakat bröd, gjort på fina råvaror och avskyr det massproducerade och maskinbakade brödet. I det lilla fiskesamhället blir hon vän med besättningen på båtarna och hon bjuder dem på smörgåsar gjorda på nybakt bröd. Fler och fler vill ha hennes bröd, men allt är inte frid och fröjd, för hur går det då för dem som säljer bröd på ön, varav en är hennes hyresvärd.

Historien är charmig och helt omöjlig att lägga ifrån sig. Och så finns här också Neil och det är inte Pollys pojkvän (även om en sån också dyker upp så småningom) - nej, det är en skadad lunnefågelunge som Polly tar hand om. Neil har svårt att acceptera att han är en lunnefågel, han älskar brödet och blir ganska tung i gumpen.

För den som gillar att baka finns det recept i slutet på böckerna. Jag ser på Adlibris att det finns flera böcker översatta till svenska, bl.a. fortsättningen ”Jul i det lilla bageriet på strandpromenaden”.


Det här är feelgood när den är som bäst!


Inga kommentarer: