fredag 8 september 2017

Out of Bounds - Val McDermid

Val McDermid känner säkert många till, speciellt som hennes böcker om Tony Hill blivit TV-serien ”Mord i sinnet”. Den här boken hör till en annan kriminalserie, den om Karen Pirie. Jag har inte läst de tidigare böckerna i serien, men böckerna går bra att läsa fristående.

Här börjar historien med att ett gäng unga killar buskör, chauffören är berusad och olyckan är ett faktum. Det är bara den som kör som överlever, men han är svårt skadad och ligger i koma. Rutinmässigt så tas ett DNA-prov vid olyckan och det visar sig att hans DNA är närbesläktat med en mördares i ett cold case. Det är den undersökningen som Karen leder och nu verkar det som om fallet kommer att lösas. Men den unga killen är adopterad och det som först tycktes enkelt, blir nu betydligt svårare.

Karens kärlek och kollega har dödats och hon kan inte sova. Hon går långa promenader nattetid och då träffar hon på invandrarmän från Syrien som träffas vid en liten eld under en bro. Hon börjar prata med den, det är lättare att prata med främlingar än de människor som omger henne. Männen är asylsökande och så länge deras ansökan behandlas får de inte jobba. De mår dåligt inte bara för sina upplevelser i hemlandet utan för att gå arbetslösa, att inte ha någon uppgift och att inte ha någonstans att mötas. Karen beslutar sig för att försöka hitta en lösning.

En ung man hittas död. Polisen vill avskriva det som självmord, men Karen som har för mycket vaken tid att slå ihjäl blir engagerad när hon upptäcker att mannens mor dödats i en flygolycka där planet sprängts, men där ingen tagit ansvar för attentatet. Det här gör inte Karen populär bland den polis som utreder och inte heller hos överordnade - hon lägger näsan i blöt!

Det är en bra berättad historia, men jag tycker ändå inte att den är lika bra som böckerna om Tony Hill och Carol Jordan. Val McDermid skriver engagerande om vår samtid och om polisens möjligheter att hitta teknisk bevisning även i gamla fall där material sparats. Just nu går man igenom ett gammalt fall i Sverige, Kevin-fallet. Jag vet inte hur mycket material som sparats, men det kan ju hända att den historien får en helt ny vändning.


Inga kommentarer: