måndag 13 februari 2017

Swede Hollow - Ola Larsmo

När många invandrare kommer till Sverige, vad passar då bättre än att läsa en roman om den tid när svenskarna utvandrade till Amerika. Det sägs att över två miljoner svenskar sökte sig till det nya landet med hopp om ett bättre liv. I dag är det är just av det skälet som flertalet invandrare/flyktingar söker sig till bl.a. Sverige. Till Amerika sökte sig också de svenskar som var i klammeri med rättvisan och hotades av straff.

Swede Hollow eller Svenska Dalen var ett område i St Paul i Minnesota, i dag är det en park. Området brändes ner 1954, då hade svenskarna lämnat området och ersatts av immigranter från andra länder. Det var ett slumområde, där de allra fattigaste bodde.

Ett gulnat fotografi i min gamla fasters album.
De utvandrade inte till Minnesota utan till Utah, 
men inte grävde de guld precis.
Det är en fiktiv berättelse med fiktiva personer och den är väldigt intressant. Platsen och den tidens svårighet att få jobb, många gånger på grund av språksvårigheter, framstår med all tydlighet. De var ofta dagavlönade, det gällde att stå på samma plats tidigt på morgonen och hade man tur fick man ett avlönat arbete den dagen.


Jag rekommenderar verkligen den här boken!

Adlibris Inbunden Bokus Inbunden E-bok


1 kommentar:

Anna Johansson sa...

Det här är en bok som jag verkligen ska läsa. Den verkar mycket intressant, vi är många som har släktingar som reste till Amerika men sällan hör man om de som inte lyckades.