lördag 24 september 2016

Tre spännande böcker lästa på engelska

Jag älskar John Grisham, så det är inte konstigt att två av böckerna från biblioteket är skrivna av honom. Först läste jag den med korta noveller och den måste jag verkligen rekommendera, trots att jag inte vet om den finns översatt till svenska.

Ford County Stories – John Grisham

Vissa berättelser griper verkligen tag, exempelvis den om mamman och de två bröderna som är på väg till fängelset där sonen ska avrättas. Och så berättelsen om mannen som tar plats på det ena äldreboendet efter det andra, avslöjar misstag inom vården, men samtidigt passar på att sko sig genom att ärva gamlingar. Detta är verkligen John Grisham som bäst!

Adlibris Häftad Pocket Bokus Häftad PocketSycamore Row (I mullbärsträdets skugga) – John Grisham

En excentrisk, tillbakadragen, men smart affärsman, Seth Hubbard, tar sitt liv genom att hänga sig i trädet. Han har döende av cancer och när livet inte längre hade någon mening tog han sitt liv. Han planerade allt väl, att han skulle bli hittad nästan omgående, att det skulle framgå tydligt att han hade tagit sitt eget liv, hur begravningen och ceremonin skulle se ut och så hade han dagen innan skrivit ett testamente för hand följande lagens bokstav, ett testamente som inte behöver bevittnas. Därefter hade han sänt sitt testamente till advokaten Jake Brigance, och i ett brev instruerat honom att till varje pris försvara testamentet. Jake kände inte Seth Hubbard och han gillar inte testamentet, men han tar sig an uppgiften enligt instruktionerna. Det kommer inte att bli lätt.

Hubbard har gjort sina båda barn och barnbarn arvlösa. Han ger 90% av sitt arv till sin svarta hushållerska. Det visar sig vara en gedigen förmögenhet, över 20 miljoner dollar, det mesta i kontanter eftersom Hubbard sålt sina företag. Jakes instruktioner är att inte offentliggöra testamentet, som annullerar det tidigare testamentet hos en stor advokatfirma och i vilket hans barn står som huvudarvtagare, innan begravningen har ägt rum. Hubbard vill att hans barn ska gråta krokodiltårar, de brydde sig i alla fall inte om honom.

Hushållerska blir chockad och säger sig inte ha vetat något om testamentet. Nu tar en lång, lång process vid. Jake känner sig kluven, det kan gå hur som helst, skatt och advokater kan sko sig på dödboet och processen kan dra ut många, många år.

Största delen av boken handlar om den tvist som följer. Även om det amerikanska rättssystemet skiljer sig markant från vårt, så är människornas girighet lika. Vem minns inte Harry Scheins testamente och rättsprocessen därefter som tog fyra och ett halvt år?

Adlibris Pocket Inbunden sv Pocket sv Bokus Pocket Inbunden sv Pocket sv

Pretty Dead Things – Barbara Nadel

Barbara Nadel är en helt ny bekantskap för mig. Det är en riktigt bra deckarhistoria, jag hade lite trubbel med de turkiska namnen, men det är nog bara ovana. Som tur är finns en förteckning på personerna i början på boken och den använde jag flitigt.

En kvinna försvinner Emine Aksu, hon var hippie i sin ungdom och hon gifte sig med en annan hippie. Hon brukar försvinna ibland på nya äventyr, men alltid hålla sin man underrättad. Men inte denna gång.

Ungefär samtidigt hittas ett skelett konstfullt arrangerat, på en plats där det rör sig många människor. Ändå verkar ingen ha sett något. Polisen börjar leta efter skändade gravar, men sanningen är så bisarr att den är svår att ta in.

Det här var en fräsch ny deckarbekantskap!

Adlibris Pocket Bokus Pocket E-bok 

Inga kommentarer: