onsdag 28 september 2016

Ett fjärran krig – Göran Redin

Det är säkert ingen hemlighet att jag gillar historiska romaner. Jag var väldigt dålig på historia under skoltiden – allt pluggande på årtal och kungar och krig hit och dit blev en enda ointressant röra i mitt huvud. Jag är inte mycket bättre idag, men romanerna ger mig plötsligt substans, här träffar jag på människor som ”lever” i den historiska tiden, inte bara kungar och årtal.

”Ett fjärran krig” är Göran Redins debutroman och den handlar om den svenska stormaktstiden. Romanen börjar år 1610 när en orolig blivande far, Jon, vankar av och an mellan lagård och stuga i fullmånens kalla sken en januarikväll. Det här är fjärde gången hans fru ligger i födslovärkar, bara ett barn har överlevt. Nu föds tvillingarna Karin och Erik och det är deras livsöden som läsarna får följa. Det är farmor, jordemor, som hjälper dem till världen.

Erik är raka motsatsen till sin storebror Anders. Han är livlig, liten och frågvis och sin fars stora besvikelse under uppväxten. Karin visar intresse för farmoderns kunskap och ortens präst vill gärna undervisa den intelligente Erik till Karins stora förtrytelse, hon har svårt att förstå att hon inte räknas bara för att hon har ett annat kön. Erik och Karin kommer överens om att dela med sig till den andra av vad de får lära sig.

Sverige har fått en ny kung med ambitioner. Statens pengakista är praktiskt taget tom efter de inre strider som härjat runt sekelskiftet, dessutom har han ärvt tre krig. Det gäller att skatta folket så mycket det bara går, men också att få igång gruvnäringen och krigsindustrin. Här importeras kunnigt folk, såsom valloner och nederländare. Det är intressant att landet Sverige byggs upp av en blandning av såväl svenskar som invandrare. Sverige är mångkulturellt redan då.

Erik blir förälskad i fel flicka och hamnar i slagsmål med sonen till bygdens mäktige man. Han söker värvning till kavalleriet och en stor del av boken handlar om den långa utbildningen för att bli en bra ryttare och krigare. Karin står inför dilemmat att behöva gifta sig mot sin vilja för att rädda den enda kvarvarande sonen från att bli tvingad in i kriget. Hur skulle det gå med den lilla gården då? Hon vänder sig till prästen för att få råd även om hon vet att han inget kan göra. Men kanske ändå.

Boken avslutas år 1630 när Sverige är på väg in i det trettioåriga kriget och Erik tillsammans med regementet och hästar lastas ombord på skepp för en jobbig och obekväm resa.

Nu gäller det att låna nästa bok ”En skärva hopp” (fortsättningen) på biblioteket.

Adlibris Pocket E-bok Bokus Inbunden Pocket E-bok

Inga kommentarer: