lördag 2 juli 2016

Järnblod – Liza Marklund

Annika Bengtzon är tillbaka, för sista gången? Jag erkänner att jag har en viss förkärlek för Annika, den struliga och egensinniga kvällstidningsreportern som går sin egen väg och vägrar slåss med sina demoner, förutom just i den här boken. Nu försöker hon ta ett ordentligt tag i sitt liv och förstå varför hon drabbas av panikångest. Annika går i terapi – vem skulle ha trott det?

Dessutom är det en ny tid. Papperstidningarna och arbetstillfällen är hotade. Nätet tar över mer och mer. Det är nya tider, på många sätt, politiken vrids ständigt åt höger och ett främlingsparti stärker stadigt sin ställning i Sveriges riksdag.

Här låter då Liza Marklund Annika bli den första att informeras om att Kvällspressens papperstidning ska läggas ner och halva personalstyrkan kommer att mista sina arbeten. Det här är något som många kan känna igen sig i, det är inte bara tidningar som läggs ner, stora koncerner flyttar jobb ibland inom landet och ibland utomlands, när de både bantar kostymen och söker produktionslösningar som blir billigare. Det här greppet - att låta oss läsare känna igen oss i handlingen - är ett grepp som jag tror ligger till grund för författarens framgångssaga. Hämtningar på dagis, vems jobb är viktigast osv.

Annika bevakar en rättegång om ett brutalt kallblodigt mord och så försvinner hennes egen syster. De sista livstecknen är till Annikas gamla telefon, två sms med vädjan om hjälp. Spårning av mobilen när den var påslagen leder till Annikas hembygd, men endast en person har sett systern sovande i en okänd bil. Varför skulle systern lämna man och barn och följa med någon okänd person?

En spännande och svart historia som jag verkligen vill rekommendera. Jag kommer att sakna Annika, så snälla Liza Marklund, ge oss några böcker till med henne!

Bokus Inbunden Pocket CD E-bok MP3 Adlibris Pocket  

Inga kommentarer: