lördag 13 februari 2016

Tre spännande romaner av Inger Frimansson

”I hela mitt liv har jag varit inställd på att skriva”, säger Inger Frimansson på sin hemsida. Hon är utbildad journalist och även skrivit lyrik, noveller och ungdomsböcker. Jag har bara bekantat mig med hennes utmärkta spännande romaner och jag blev alldeles begeistrad när jag läste Godnatt min älskade och Skuggan i vattnet. Jag läste också Katten som inte dog, Mörkerspår, Råttfångerskan, Det kalla landet och Fruktar jag inget ont.

Nu har jag läst ytterligare tre spännande böcker som jag hittade på Erikshjälpen. Mannen med oxhjärtat, De nakna kvinnornas ö och Ett mycket bättre liv. De är något äldre böcker, som även finns utgivna för ett antal år sedan i häftade upplagor och i E-bok och MP3-format.

Mannen med oxhjärtat


Här är miljön en brandstation på Östermalm i Stockholm. Författaren pryade själv på stationen för att kunna skildra brandmännens vardag på ett trovärdigt sätt.

Brandmännen drabbas av olyckor, det börjar med att rökdykaren Stefan Almgren får panik och sliter av sig sin andningsmask. Han dör av röken innan kollegorna hinner rädda honom. Allt förklaras med att hans fru lämnat honom och han var nedstämd, men ändå är det något som gnager i hans kollega. De har känt varandra sedan barndomen och det här stämmer inte riktigt.

När ytterligare en brandman dör i sitt hem, ett självmord som visar sig vara mord, inser brandmännen att även spratt som en död råtta i stöveln tyder på att någon tar sig in på stationen. Tonårsflickan Jessica, styvdotter till en av brandmännen, försvinner spårlöst.

Flera av brandmännen har växt upp i Hässelby och de bestämde sig tidigt för att bli just brandmän. Den som gick in för detta med hull och hår var Franki Ljungberg, men han klarade inte inträdesproven. Han har svårt att förstå varför och har aldrig gett upp hoppet om att en dag bli antagen, bara det blir en plats ledig.

Även om boken inte är på mer än 267 sidor och vi får möta flera familjer så är personporträtten detaljrika och känns levande. Riktigt läsvärd!

Adlibris Häftad Bokus Häftad MP3 E-bok   

De nakna kvinnornas ö


Författaren Tobias Elmkvist åker motvilligt till sitt barndomshem, en bondgård i Östergötland. Hans far har ramlat från hög höjd och är sängliggande och Tobias hjälp behövs. Hans fars nuvarande hustru, Sabina, är en arbetsam och handlingskraftig kvinna, men det är mycket arbete på en gård. Dessutom har hon en vuxen son, Adam, som har ett mentalt handikapp, och kan vara mycket krävande.

Hardy Lindström är en granne som hjälper till ibland (mot betalning) och han kan hantera sonen bra och har lovat att bli Adams manager. För Adam kan sjunga, han älskar Elvis och sjunger låtarna precis som Elvis.

Tobias tycker inte om Hardy, det gör inte Sabina heller, men hon tolererar honom för att han har så god kontakt med sonen.

Spänningar, händelser i vardagen och ett uppflammande temperament gör att en människa dör. Allt städas undan som om ingenting hänt, men går det verkligen att förklara att en människa försvinner spårlöst.

Titeln förklaras av att ”Skamön”, den ö, där fadern har sina stutar på bete under sommaren fått sitt namn enligt legenden om de otrogna hustrur som forslades dit utan mat för att gå en långsam död till mötes.

Psykologiskt spännande rakt igenom!

Bokus Häftad E-bok MP3 Adlibris Häftad  


Ett mycket bättre liv


Ett fyraårigt barn försvinner från daghemmet. Flickan var lite febrig och låg och sov i sin barnvagn när de övriga barnen och två dagisfröknar plockade blommor. En olycka skedde och barnvagnen lämnades obevakad för ett ögonblick. När Magda kom tillbaka till vagnen var den tom.

Det behövs inte mycket fantasi för att sätta sig in i föräldrarnas vånda. Föräldrarna hade nyligen flyttat isär och låg i skilsmässa. Först misstänker Magda att kanske fadern kidnappat sitt barn och fört henne till sitt hemland, men hon förstår snart att det inte är så. Hon har fruktansvärda samvetskval för det som hänt. Om bara de inte trott att ett barn blivit ormbitet …

Ingen har sett något ovanligt. Polisen hittar inga spår. Angelica är försvunnen.

Det här är varje förälders värsta mardröm. Kommer man någonsin att få veta vad som hänt.

Spännande rakt igenom även om förövaren presenteras omgående. Det är ingen deckargåta, men en studie i en människas förvridna verklighetsuppfattning och hur en gränslös människa kan påverka och övertyga andra i sin omgivning.

Mycket läsvärd!

Adlibris Häftad E-bok Bokus Häftad E-bok 

Inga kommentarer: