måndag 14 april 2014

Gudar och odjur – Denise Mina

Denise Mina är en av mina favoriter i deckargenren. Hennes polis Alex Morrow balanserar envist rakryggad och hederlig på – som det känns – slak lina. Hennes halvbror är kriminell, inte så lite heller, men Alex vet inte riktigt, och vill inte veta. I den här boken ska snart hennes tvillingar döpas och hon funderar på om hon ska be brodern bli gudfar.

En maskerad man rånar postkontoret i Glasgow och en äldre man som står i postkön med sitt barnbarn, verkar känna igen rånaren. Han lämnar barnet till mannen bakom i kön och hjälper rånaren, packar ner pengarna och bär dem till dörren där han belönas med en skottsalva från AK47:an i rånarens hand. Den gamle mannens handling förbryllar, varför hjälpte han till. Han har hela sitt liv varit hederlig och inte umgåtts i kriminella kretsar.

Politikens guldgosse Kenny har gjort en Clinton och nu skriver en stor tidning om hans bravader med en ung kvinna. För att rädda sitt äktenskap tvingas Kenny förneka och ta beslutet att stämma tidningen för ärekränkning, med risk för att både förlora sin förmögenhet och kanske ändå äktenskapet. Allt hänger på att den unga kvinnan inte pratar bredvid mun.

Poliser utsätts för mutförsök och utpressning. Att det finns ohederliga poliser inom kåren är välkänt bland de kriminella.

Det är ingen vacker värld Denise Mina målar upp. Korruptionen genomsyrar samhället, på alla nivåer. Hennes böcker är samhällskritiska och berättelserna rör sig ofta i fattiga arbetarkvarter. Det gäller att låta läsningen ta tid, slarvläser du så kanske du tappar tråden. Hon är oerhört skicklig att beskriva samhällets avigsidor.

Inga kommentarer: