måndag 29 april 2013

Dödsmässa - Arne Dahl


Jag kopplade av med en Arne Dahl-deckare från biblioteket. Han skriver bra deckare som förankrar sig i tiden och i historisk tid. A-gruppen sitter och lyssnar på nyheterna. USA har inlett ”Operation Iraqi Freedom”. Arne Dahl ger oss också många träffsäkra citat:
”Det var det A-gruppen, tysta som gamla tiders skolbarn i idealiserade barndomsskildringar, satt och lyssnad på. President George W. Bush, den märkligaste livsform som den amerikanska demokratin hittills hade lyckats frambringa.”
Här inleds boken med ett gisslandrama. Cilla Hjelm går in på ett bankkontor och hamnar i vad som först tros vara ett bankrån. Hela kvarter utryms, rånarna har placerat ut sprängämnen. Rånarna verkar vara amatörer, de missar helt Cillas mobiltelefon som gör att hon kan sända SMS till sin exman.
Ett citat från boken som fick mig att höja ögonbrynen:
”Hur kom det sig att en löddrande fitta som ville fyllas fortfarande var så mycket svårare att acceptera än en sprängande kuk som ville fylla?”
Men hallå, Arne Dahl, ”löddrande”? I övrigt visar inte citatet på något sätt det språkmässiga i boken. Jag får nog se det som ett undantag.
Boken är rätt så underhållande, men inte lika bra som många av Arne Dahls andra deckare.

Inga kommentarer: