tisdag 18 december 2012

Spännande biblioteksdeckare


En raid till biblioteket och jag hittade två deckare som jag inte läst tidigare. Med tanke på hur många deckare det finns, så är det inte så konstigt. Dessa två är riktigt, riktigt bra. Trots att de har några år på nacken finns de tillgängliga, i alla fall i pocketversion. Julklappstips kanske?

Box 21 – Roslund & Hellström

Två av Sveriges bästa kriminalförfattare, deras böcker är alltid förutom oerhört spännande även tankeväckade och visar oss sidor av samhället, som vi vanliga medborgare inte ser eller ens känner till. Här syftar titeln på en box på centralstationen där två mycket unga litauiska flickor förvarar sina ägodelar, flickor som lurats till Sverige och gjorts till sexslavar. De framlever sitt liv inlåsta i en lägenhet och måste ta emot tolv kunder varje dag. En dag gör Lydia uppror och misshandlas nästan till döds av hallicken. Hennes uppror leder till dramatiska händelser som sträcker sig in i Stockholms poliskår.

En berättelse som stannar länge i tankarna och du inte kan sluta läsa!


Tid att dö – Jeffery Deaver

Det här är en helt annan typ av deckare, lutar mera åt pusseldeckarhållet. Men den är bra och spännande. 

En seriemördare sätter skräck i vinterns iskalla New York. Han får namnet Urmakaren, för vid hans offer finns alltid en gammal klocka, en klocka som även visar månkalendern. Det blir en klappjakt under tidspress. Men allt är inte som det ser ut att vara. Är det en seriemördare eller flera mördare? Vad är motivet? Ingenting verkar stämma, det enda som binder ihop brotten är klockan. Inga spår lämnas kvar på brottsplatsen, inga fingeravtryck, inget DNA. Kriminaltekniker Lincoln Rhyme och Amelia Sachs får en hård nöt att knäcka.1 kommentar:

Carro sa...

Kan inte läsa Jeffery Deaver längre sedan jag såg en film som var baserad på en av hans böcker. Mina karaktärer i huvudet suddades ut och kvar blev jag med Angelina Jolie...