lördag 22 december 2012

Edwards Finnigans upprättelse – Roslund & Hellström


Boken är enormt spännande och behandlar dödsstraffet i USA. 

Det ofattbara hände, en ung pojke lyckades rymma från Death row i Ohio och har börjat sitt nya liv i Sverige under falsk identitet. Han vet att han ska undvika att dra till sig polisens uppmärksamhet, men så blir han provocerad, sparkar en man och blir polisanmäld för misshandel.

Nu rullas allt upp och vi som läsare får veta hur han fick hjälp att ta sig ur fängelset av motståndare till dödsstraffet. Han är oskyldig till det mord han dömts för, det finns inga bevis, bara indicier, men han dömdes ändå till döden mot sitt nekande. Flykten visste han inte om, bara delvis, han var drogad nästan till döds. I Sverige har han under sex år gift sig och fått en son. Nu börjar de politiska krafterna att agera och han utvisas till Ryssland, det land han passerade när han kom till Sverige under falsk identitet. Alla vet att han kommer att direkt avvisas till USA och dödsstraffet kommer att verkställas så snabbt som möjligt. Politikernas smutsiga byk vädras och jag läser andlöst vidare.

Det är en oerhört bra berättelse som verkligen framhåller varför dödsstraffet är så fel.

Men, när romanen får sin upplösning så sker det på ett sådant sätt att allt som pläderats för ställs på ända. Ska verkligen någon som är motståndare till dödsstraffet ha fria händer att agera på det sätt som redovisas? Jag får en dålig smak i munnen och plötsligt tycker jag inte längre om den här boken!

Inga kommentarer: