lördag 29 juli 2017

Spännande och briljant kriminallitteratur

Två riktigt bra deckare hamnade oväntat i min läshög under sommarveckorna i stugan. De är både lite äldre, men de har inte åldrats!

Rödhake - Jo Nesbø (utkom 2000)


Jag har läst "Pansarhjärta" tidigare av författaren och den föll mig inte riktigt i smaken, men den här är fantastisk! Jag läser pocketversionen på 481 sidor plus en liten kort självbiografi av Nesbø i slutet.

Det är inte ofta jag kan läsa en deckare och absolut inte ha den minsta aning om vem som är förövaren, men det sker här. Det är först i slutet som jag börjar förstå varåt det lutar, men jag är långtifrån säker.

Baksidestexten upplyser mig om att Rödhake vann de norska bokhandlarnas pris år 2000 plus att den korades till Tidernas bästa norska kriminalroman år 2004. Helt rättvist! Den är suverän!

Upprinnelsen ligger långt tillbaka i tiden när Norge slogs för sin självständighet. Det fanns norrmän som deltog i striderna på den tyska sidan.

Storyn börjar i november 1999, då ett celebert statsbesök kommer till Norge. Samarbetet med den norska polisen och Secret Service klickar och Harry Hole råkar skjuta en Secret Service-agent. Det får till följd en mörkläggning och en ”befordran” av Harry Hole till kommissarie i POT polisens övervakningstjänst. Hole kämpar med sin alkoholism, men när tomhylsor från ett märkligt gevär, en riktigt kraftig ”kanon” påträffas i skogen väcks hans intresse. Kan det röra sig om ett planerat terrordåd i Norge och vem/vilka är i så fall måltavlan/måltavlorna?

Nu ska jag hitta nästa bok av Nesbø i serien, för hela historien slutar inte här. Fortfarande går en mördare lös efter att fallet med det förväntade terrorattentatet lösts och gärningsmannen gripits. "Rödhake" är Nesbøs tredje deckare och nästa heter "Nemesis". Biblioteket nästa!

Adlibris Pocket Bokus Pocket  Ljudbok E-bok

Dödsdomen - Val McDermid (utkom 1999, år 2001 på svenska)


Den som fortfarande inte har läst en deckare av Val McDermid har verkligen missat en bra kriminalförfattare. Den här boken är något utöver det vanliga. Den börjar på 60-talet med en försvunnen trettonårig flicka i en lite mer eller mindre isolerad by. Byborna undanhåller information från poliserna utifrån och portionerar ut informationen lite som de behagar. Polisen George Bennett är passionerat engagerad i försvinnandet, kanske beroende på han precis fått veta att han ska bli pappa. Han vill till varje pris lösa fallet. Men han är en utomstående och har svårt att komma byborna inpå livet.

Polisen hittar ingen död kropp, men blodiga kläder och en plats där det förekommit en strid, hittas så småningom. Flera vittnesmål pekar ut en person, han har varit i närheten av platsen den speciella dagen. Polisen hittar barnpornografi vid en husrannsakan. Det blir ett uppmärksammat fall i England och fallet dras till domstol och den misstänkte mannen fälls, trots att kroppen inte återfunnits. Han avrättas. George Bennet blir känd och hedrad.

Journalisten Catherine Heathcote lyckas 35 år senare övertala Bennett att berätta sin historia i en bok och nu framkommer överraskande nya fakta med direkta kopplingar till Bennetts familj.

Det här är en mångbottnad historia och ett riktigt konstverk i kriminallitteraturen signerad McDermid.

Storbritannien avskaffade dödsstraffet definitivt år 1998, men det finns många länder/stater som har det och den här romanen är ett bra inlägg i debatten om dödsstraff.

Bokus Pocket Adlibris Pocket 
Inga kommentarer: