tisdag 13 juni 2017

Skymningsflickan – Katarina Wennstam

En riktigt bra bok håller läsaren fången från första början, och så är det också med denna bok av Katarina Wennstam.

En relativt nyinflyttad familj i bostadsrättsföreningen får återigen sin nattsömn störd av grannen. En flicka ylar högt och oavbrutet, inga klagomål hjälper. De har ringt på dörren, men ingen öppnar, de har ringt polisen, de har pratat med styrelsen och nu är måttet rågat. Det brister för mannen i familjen, som griper en golfklubba i hallen, och börjar slå okontrollerat på grannens dörr. Trappuppgången vaknar och nu rycker polisen ut till sist. Detta är inledningen på romanen som griper tag och skärskådar ett aktuellt ämne.

Våldtäkt! Våldtäkt av unga flickor av äldre män. Män som kan vara både välanpassade, högutbildade och dessutom bra familjefäder, men ändå inte se något fel i vad de gör. De ser det inte ens som våldtäkt. Vår lagstiftning och rättsväsende ifrågasätter offret, många gånger in absurdum. Lagen kräver bevisning och vittnen. Hur många vittnen brukar det finnas till en våldtäkt?

I boken möter vi återigen advokaten Shirin Sundin och polisen Charlotta Lugn, båda med sina egna problem. Charlotta är sjukskriven, ryktet går att hon fått sparken, hon är sliten och har gjort misstag i arbetet. Hon lider av återkommande migrän och till slut har migränmedicinen och huvudvärken påverkat hennes resultat. Hon vill tillbaka till jobbet, men erbjuds bara en uppgift som pappersvändare.

Charlotta bor i huset där den störande flickan bor och hon tar sig ner till uppståndelsen. När polisen öppnar dörren, anfaller flickan Charlotta och klöser henne i ansiktet.

Charlotta kan inte sluta tänka på flickan och tar kontakt igen. Det blir början på att historien rullas upp och engagerar förutom Charlotta även Shirin och åklagaren Madeleine. Tillsammans beslutar de att försöka få fallet öppnat igen. De tror på flickan!

Katarina Wennstam har angripit detta ämne flera gånger i sina böcker och jag tror att det är bra att informationen sprids på ett lättillgängligt sätt till oss alla. Det är ändå vi tillsammans som påverkar lagstiftningen och synen på kvinnan. Tillsammans kan vi förändra. Till slut handlar det om en enda sak: Kvinnors värde!


Läs den! Boken engagerar från början till slut!

Bokus Inbunden Pocket  MP3 E-bok  Adlibris Inbunden Pocket 

Inga kommentarer: