tisdag 14 juni 2016

Det femte barnet – Doris Lessing

Det är inte ofta jag läser nobelpristagare, men ibland tänker jag att jag måste läsa den här boken som alla verkar ha läst. Plus några till förstås, ”Den femte sanningen”, till exempel. Jag har bara läst ”Alfred och Emily” förut av Lessing och den tråkade ut mig lite, men man kan väl ändra sig med åren.

Den här boken handlar om ett par, Harriet och David, som från första början vet vad de vill. De är skapta för varandra, det är de helt överens om. De ska gifta sig, skaffa hus och ha massor av barn.

De hittar sitt drömhus. Det är stort. Där får många barn plats. Det ekonomiska får de hjälp med och huset är stort nog för att samla till stora familjesammankomster. Lyckan är fullkomlig. Harriet föder det ena barnet efter det andra, men när hon väntar sitt femte så är det något som är annorlunda. Barnet sparkar ilsket i magen, det verkar som barnet vill göra Harriet illa. Graviditeten blir en mardröm. När barnet föds är han lika ilsken, biter hårt i Harriets bröstvårtor.

Barnet är annorlunda och skrämmande. Den är lättläst, men jag vet inte om jag egentligen tyckte om den, för den är samtidigt otäck. Kan man älska ett barn som är så destruktivt från början, som inte verkar förstå människor runt omkring. Vem eller vad är detta barn och vad händer med familjesammankomster och det lyckliga äktenskapet?

Bokus häftad E-bok Adlibris häftad 

Inga kommentarer: