söndag 1 juni 2014

Orange is the new black - mitt år i ett kvinnofängelse

Jag hittar den i bibliotekets hylla för 7-dagars lån.

Piper Kerman arbetar i dag som kommunikationsstrateg. Hennes berättelse om sin fängelsedom ger en skrämmande inblick i ett amerikanskt fängelse och får mig att inse att de svenska fängelserna måste vara rätt bra som ger en fånge rätt att använda tiden till något vettigt, t.ex. att studera. Men, egentligen vet jag rätt lite om svenska fängelser.

Piper berättar om hur hon sakta kommer in i fängelsegemenskapen, får vänner och känner respekt för de kvinnor hon möter. Hon sitter inte bland de svåraste förbrytarna utan bland sådana som begått narkotikabrott och bedrägerier. Reglerna i fängelset mellan internerna är stränga, man frågar inte vilket brott man begått. Flera har långa straff, de är mödrar med barn och Piper inser att hon har haft tur. Hon hade råd med en bra försvarsadvokat, de som rätten utsett går för det mesta inte att få tag på. Rättvisa är ett töjbart begrepp.

I fängelset uppstår en gemenskap och varm kamratanda, de sitter alla i samma båt och försöker göra det bästa av situationen. Fångvaktarna kommer och går, några får en kick av att förnedra fångarna, andra är mera schysta. Piper har många vänner, fästman och familj som besöker henne regelbundet. Hon får brev och böcker tillsända med posten. Detta hjälper henne igenom den onaturliga tiden i fängelset.

Välskrivet och tänkvärt ....

Adlibris Bokus Fritz Ståhl


Inga kommentarer: