söndag 4 maj 2014

Låt den onde sova - John Verdon

En seriemördare, som kallar sig ”Den gode herden” för att han anser att han avlägsnar de dåliga fåren, får mig att se fram emot en riktig nagelbitare. Visserligen har seriemördaren hållit sig lugn de sista tio åren, men nu gör en ung kvinna en TV-dokumentär om mordoffrens efterlevande. Hur har deras liv gestaltat sig när de inte fått något avslut och mördaren inte infångats?

Dave Gurney är en pensionerad mordutredare och han kommer in i historien när han lovar en bekant att se efter hennes dotter och ge henne lite stöd eftersom det är hennes första uppdrag som journalist. Mystiska saker börjar hända. Någon tar sig in i den unga kvinnans lägenhet, trots att hon bytt lås flera gånger. Bloddroppar på golvet och ett trappsteg som sågas sönder. Vem störs av TV-dokumentären? Väcks seriemördaren till liv igen eller är det bara en f.d. pojkvän som försöker skrämmas?

Snart upptäcker Dave Gurney att han inte gillar det sätt som mordutredningen sköttes på för tio år sedan. Varför trodde alla på det brev som mördaren skrev till våldsroteln vid statspolisen i New York?

Visserligen är boken inte riktigt den nagelbitare som jag förväntat mig, men ändå klart läsvärd.


Inga kommentarer: