söndag 12 januari 2014

Och världen skälvde - Ayn Rand


Julhelgen har jag spenderat med "Och världen skälvde" av Ayn Rand. En mastodontbok på nära 1200 tätskrivna sidor med liten stil. Jag läste ut den! Puh!

Att jag gav mig på boken berodde på att jag inte visste något om Ayn Rands filosofi och att hennes tankar tydligen har - i alla fall delvis  -inspirerat både Margaret Tatcher och Annie Lööf, och det man inte vet något om, måste man ta reda på, eller hur?

Det här är en roman, men det är en roman med ett tydligt budskap som förespråkar ett samhälle där de privata krafterna råder och statens uppgifter begränsas. Det är lite som naturens urval, de starka överlever och frodas.

I romanen skildras ett USA under socialistiskt styre, ett land och ett samhälle som faller sönder. Bitvis, och i början, blev jag irriterad och arg. Samtidigt är den ibland riktigt spännande och däremellan både tjatig och långrandig. Men jag är glad att jag läste den, för den gav mig inblick i den retorik som politiker för, politiker från alla läger. Numera är min misstänksamhet mycket stor!

Jag har skrivit två blogginlägg på LitteraturMagazinet. Det första efter att jag läst del ett och två, och det andra när jag läst ut del tre och därmed hela boken. Vill du läsa dem, så hittar du dem här:


Inga kommentarer: