söndag 13 januari 2013

Under kupolen – Stephen King


Tänk dig att du bor en liten stad. Helt plötsligt faller en kupol ner runt staden, den är flera tusen meter hög. Du kan inte komma ut och de som befann sig utanför kan inte komma in. Kupolen är helt genomskinlig och upptäcks när ett litet flygplan flyger in i den och kraschen är förödande. Fåglar flyger rakt in och dör. Ingenting påverkar kupolen, militären skjuter missiler, men de brinner upp.

Vad händer med människorna i ett samhälle som blir avskärmat eller avskärmar sig själv från yttervärlden? Stephen Kings vision kanske inte är så långt från verkligheten i vissa avseenden.

Kommunstyrelsens vice ordförande ser sin chans. Visst har han redan tidigare den egentliga makten – han omger sig med nickedockor, men nu ska han bli riktigt behövd. Han ska styra allt och alla! Som en kejsare! Och för att få makten startar han ett upplopp, som någon annan beskylls ligga bakom. Han skyr inte ens mord i sin väg mot total makt.

Dem här boken är suveränt välskriven och mycket, mycket intressant. Den är på hela 1178 sidor, så det är en riktigt tung tegelsten. Ingenting man ligger i sängen och läser. I efterordet tackar författaren redaktören Nan Graham som redigerade ner boken från den ursprungliga dinosaurien till en mer hanterlig storlek. Undrar hur omfattande den var från början?

Njutbar, spännande läsning!


1 kommentar:

Monika sa...

Jag älskade den här boken. Förutom det sedvanliga lite sämre slutet från King :)