söndag 22 april 2012

Läser Joyce Carol Oates

JonBenét Ramsey

Ibland känner jag för att ta tag i en riktigt tjock bok och jag hittade Älskade syster på bokrean och nu har jag äntligen börjat läsa den. Oates gör i den här boken ungefär som hon gjorde i Blonde, hon tar en historia från verkliga livet och skriver om den "så skulle det ha kunnat vara". Här har hon gjort den lilla flickan till skridskoprinsessa i stället för skönhetsdrottning, men boken ger en insikt i amerikanskt samhällsliv där det gäller att umgås i de rätta kretsarna och att vara framgångsrik till varje pris. Och framgången i sällskapslivet hänger på barnet, som måste leverera och dessutom medicineras för att orka.

Egentligen är det en ganska hemsk bok, men budskapet är snyggt "förpackat" och boken lätt att läsa.

Finns nu i pocket
Efter att ha läst alla 651 sidorna i den inbundna boken är jag förstummad. Förhoppningsvis har Oates överdrivit kraftigt när hon skildrar barn i överklassen. Barn som när de träffas enligt föräldrarnas godkännande för en lekstund jämför sina mediciner och diagnoser. För här finns hur många mer eller mindre ”skojiga” diagnoser som helst att välja mellan, de flesta med olika bokstavskombinationer. Måste vara ironi, så många konstigheter kan bara inte finnas.

Det är den lilla mördade skridskoprinsessan Bliss bror som berättar, långsamt och fragmentariskt. Han lider bl.a. av T.U.S, dvs. "tvångsmässigt upprepningssyndrom", vilket han ursäktar sitt behov av att upprepa och omarbeta sina minnesbilder.

Det är en intressant läsning, men ibland blir det plågsamt att läsa om den lilla killen, som efter det att systern mördats, får möta psykiatriker efter psykiatriker, får diagnos efter diagnos, placeras på internat efter internat och sällan får se sina föräldrar. Han får reda på deras skilsmässa när han ser sin mor i en talkshow på TV. Då brister det och tidningarna har bilder på när han i tvångströja förs in i ambulans. Skvallertidningarna får aldrig nog av tragedin och på TV ser han sin syster åka skridsko år efter år.

Joyce Carol Oates historia är naturligtvis fria fantasier, men byggd på en verklig händelse. Den bakomliggande verkliga historien här är skönhetsdrottningen JonBenét Ramsey, som mördades endast 6 år gammal år 1996, allt medan övriga familjen sov. Hon hittades i källaren med bundna händer och igentejpad mun. Ni har säkert alla hört om hennes hemska öde. Ingen har ännu gripits för mordet. Känner ni inte till historien, så finns så mycket som helst att läsa om familjen på internet. Det finns massor av bilder och även videosnuttar på youtube.

Jag giller böcker som inte tar slut efter 200-300 sidor. En bra bok ska räcka länge! Dessutom är den här inte bara ruskig, utan ruskigt bra!


Adlibris  Bokus


Inga kommentarer: