söndag 18 mars 2012

Felicia försvann – Felicia Feldt


Litterärt är Felicias bok riktigt bra, däremot känner jag en viss motvilja mot hennes sätt att skildra sin familj. Det är uppenbart att Felicia har problem, jag hoppas att hon genom att skriva boken kan komma till ro, få ett avslut och gå vidare med sitt liv.


Felicias upplevda sanningar kastas i fragment fram i boken, huller om buller. Dramatiken är ständigt närvarande och fragmentens slutmeningar tvingar mig att läsa vidare.


Vårt minne är inte ett statiskt fotografi av ett visst ögonblick. Minnen förändras och förvrängs. Tar vi fram och ältar de mörka minnena blir de mörkare och hotfullare, byter kanske t.o.m. skepnad. Samma sak gäller våra ljusa och lyckliga minnen, vårdar vi dem blir de ljusare och lyckligare. Det gäller att prioritera och samla på de ljusa minnena.


Jag tror inte att Felicias bok är en absolut sanning, det är hennes sanning och ingen annans. Hatkärleken till modern, där hatet får ta alltför stor plats, tär på Felicias sinne och även hennes omgivning.


När jag läser boken får jag en känsla av att Felicia och hennes mor är mer lika varandra än hon anar. I Felicias berättelse verkar båda vara halsstarriga och problemfyllda.


Felicia är inget maskrosbarn, hon är en späd förgätmigej, som söker en växtplats omgiven är andra förgätmigej-plantor, skyddad från livets hårda vindar, där hon kan få sol, näring och kärlek i lagom mängd.


Slutuppgörelsn i boken är moderns fiktiva begravning där Felicia inte fäller några tårar. Läs gärna boken, den är god litteratur, men ta den med en stor nypa salt!


ISBN10: 9185849685
ISBN13: 9789185849680


Adlibris  Bokus

3 kommentarer:

Lisbeth sa...

Även jag står på kö för att läsa boken. Är det inte så med de flesta sanningar att den är ens egen och att det kan finnas många sanningar om samma sak
Längtar tills jag ska läsa den
kram

Gunilla sa...

Usch, vad kallt att skriva om sin mors begravning, det luktar att hon själv har störst problem..

Christer sa...

Viola, Morre tycker att du sammanfattade boken på pricken. Den var lättläst trots alla bottnar.