fredag 8 september 2017

Need You Dead - Peter James

Boken är nummer tretton i en serie om polisen Roy Grace av den engelska författaren och filmskaparen Peter James. Jag har bara läst den första boken (och en bok till på engelska som jag glömt titeln på) ”Levande begravd” (Dead Simple) innan och jag har missat massor. Den här boken är fantastisk! Inte nog med att den har en riktigt bra kriminalhistoria, Roy Grace privatliv är minst lika intressant!

Roys första hustru har försvunnit. Frivilligt eller offer för ett brott?

Tydligen har hon kommit till rätta i förra boken - hon begår självmord och lämnar sin son på 10 år till Roy. Han ska nu hämta hem honom från Tyskland - en son han inte ens visste att han hade. Roy har numera en ny familj, och han är nervös för att inte kunna leva upp till fadersrollen för en halvvuxen son. Speciellt som hans förra fru skrev i sitt självmordsbrev till honom: ”So please, when I am gone, take care of our son, Bruno. He worries me; you´ll see what I mean”.

Kriminalfallet är lika spännande. Lorna är en hårfrisörska som har en man som misshandlar henne. Polisen har ryckt ut flera gånger. Lorna har planer på att ta sig ur äktenskapet och har en affär med en man som lovat lämna sin fru för henne. Så av en tillfällighet får hon reda på att han ljugit om allt, till och med om sitt namn. När Lorna hittas död i den lägenhet som hon hyrt för kärleksmöten så blir naturligtvis hennes man den som polisen misstänker. Och de hittar bevis.

Läsaren vet mer än polisen, men det är en snårig thriller som inte får sin upplösning förrän alldeles i slutet. Trots allt trassel på jobbet så lyckas Roy ändå ta sig tid och gå med sin fru på konsert, han försöker få sitt äktenskap att hålla. Cleo är hans nya kärlek, även om både Sandy och sonens uppdykande fått smärtan att ta sig upp till ytan igen.

Tänk att jag missat så många böcker på en av de bästa kriminalserier jag råkat hitta!


Inga kommentarer: