måndag 2 april 2012

Ett perfekt offer – Sophie Hannah


Du måste läsa den här, sade min väninna och räckte mig boken. Den är fantastisk!


Jag kände inte till författaren och det här är den första jag läser av henne. Hon har utkommit en bok tidigare som heter Lilla hjärtat.


Den börjar bra, Naomi är förtvivlad och orolig, hennes gifte älskare Robert har uteblivit från deras veckomöte. Hon bestämmer sig för att åka hem till Robert, trots att hon lovat att aldrig göra så, och hon möter hans hustru som är helt annorlunda än vad Robert beskrivit. Hon möter en överlägsen, välklädd och arrogant kvinna som mycket väl vet vem Naomi är. Robert är bortrest, säger hans hustru.


Naomi blir inte lugnare utan går till polisen, men känner att de inte riktigt tror på henne. De anser att hon blivit dumpad. Några dagar senare besöker Naomi polisen igen med en ny historia. Hon anklagar Robert för våldtäkt och hennes historia är verklig, det är bara det att det inte var Robert som våldtog henne och att våldtäkten skedde tre år tidigare. Hon gick aldrig till polisen då. Hon beskriver den brutala och teatraliska våldtäkten, med åskådare som äter middag, i detalj och när polisen börjar nysta upptäcker de flera liknande våldtäktshistorier från andra kvinnor. Robert blir nu ett hett byte och Naomi får, precis som hon vill, polisen att agera.


Poliserna Charlie Zailer och Simon Waterhouse, antyds ha en trasslig relation eller snarare ingen alls, som tydligen behandlades i den första boken. Charlie är ett smeknamn och hon är chef.


Så långt är historien något så när trovärdig och upplägget spännande, men det blir lite för mycket av det goda. Sophie Hannah är brittisk författarinna, men när jag läser den här historien så tycker jag nästan att den känns som en amerikansk dussindeckare eller psykologisk triller. Brittiska författare brukar vara snäppet bättre. Sofie Hannah fångar inte mig i historien, den känns helt enkelt inte trovärdig. Framför allt agerar polisen i vissa situationer egendomligt, som när Naomi ombeds vänta utanför i mörkret vid en stugby som tros vara platsen för våldtäkten, medan poliserna överlägger inne i huset.


Jag känner mig ganska kallsinning till den här berättelsen, ibland upplever jag den som lite tjatig, även om säkert många tycker den är jättebra. Det är tur att vi har olika smak annars skulle det inte finnas så många olika slags böcker att välja på.


ISBN10: 9170026513
ISBN13: 9789170026515


Adlibris Bokus

Inga kommentarer: